tportalov vodič

Provjerili smo koliko koštaju osnovni bankarski paketi, razlike nisu baš male

27.02.2024 u 05:55

Bionic
Reading

Banke u Hrvatskoj naplaćuju klijentima više od 400 naknada za raznorazne usluge. One osnovne nude se u obliku paketa koji na mjesečnoj razini koštaju, ovisno o banci, od oko pet pa do 10 i više eura. Usporedba cijena dostupna je preko HNB-ovog preglednika, iz kojeg smo izvukli podatke za šest najvećih banaka

Osnovni bankarski paketi, uz vođenje tekućeg računa, obično sadrže četiri najčešće korištene usluge - prekoračenje, izdavanje kreditne kartice, internetsko i mobilno bankarstvo. Međutim često banke u to uključe i nebankarske pogodnosti, poput osiguranja, pomoći na cesti i slično.

Neke nude više opcija s različitim opsegom usluga, o čemu ovisi i visina naknade. Stoga je preporučljivo detaljno proučiti sastav paketa da biste pronašli onaj koji vam najviše odgovara.

Primjerice, ako mjesečno plaćate veći broj računa, isplati vam se uzeti skuplji paket koji omogućuje određeni broj transakcija s nižom naknadom ili bez nje.

Preko HNB-ovog preglednika omogućen je odabir usluga koje potrošač želi uključiti u svoj paket, a uz to mora označiti koliko transakcija mjesečno namjerava provesti (pet, 10 ili 15) koristeći se internetskim i mobilnim bankarstvom.

Za potrebe ovog teksta odabrali smo sve četiri usluge (prekoračenje, izdavanje kreditne kartice, internetsko i mobilno bankarstvo) i 10 mjesečnih transakcija.

Prema tim parametrima, trenutno najskuplji paket nudi OTP banka. Njezin OTP standard mjesečno košta 11,79 eura, u sklopu čega kamatna stopa za dopušteno prekoračenje iznosi 6,60 posto. U HNB-ovu pregledniku je i paket OTP tekući račun s naknadom od 9,18 eura.

Start paket Zagrebačke banke košta 11,72 eura, a kamatna stopa za prekoračenje iznosi 7,19 posto. Tu je još Zabin paket Tekući račun u eurima s naknadom od 10,66 eura i Smart paket za 10,22 eura.

Slijedi Raiffeisen sa svojim paketom RBA Start Go, za koji je mjesečna naknada 10,82 eura, dok je kamata na dopušteno prekoračenje sedam posto. Paket RBA Full Cool košta 10 eura, a paket Tekući račun 8,68 eura.

Paket Kombinacija aktiv u HPB-u košta 8,84 eura mjesečno dok je tek nešto povoljniji Ersteov paket Gold, u koji nije uključena kreditna kartica.

Najpovoljnija kombinacija iz HNB-ova preglednika je kod PBZ-a, gdje se vođenje tekućeg računa uz tri grupe usluga iz paketa Inovacija može ugovoriti za 5,73 eura mjesečno.