KAD SE MALE RUKE SLOŽE...

EU kreće u invaziju na agencije za rejting

20.10.2011 u 13:19

Bionic
Reading

Agencije za kreditni rejting u posljednjih su se godinu, dvije iz financijskih rubrika preselile na naslovnice. Moody's, S&P's i Fitch uspostavili su se kao pravi gospodari eurokrize, pred čijom ocjenom u imeniku vlade oblijeva hladan znoj i koja im određuje financijsku budućnost. Europska komisija odlučila je stati tome na kraj. Skrojen je novi zakon koji će navedenim agencijama začepiti usta, barem u vremenu osjetljivih ekonomskih perturbacija, kao što je slučaj s Grčkom, Italijom ili Španjolskom

Povjerenik Europske komisije za zajedničko tržište Michel Barnier izjavio je njemačkom Financial Timesu da je EU pripremio zakon koji će zabraniti agencijama za kreditni rejting objavljivanje ocjena u kritičnim periodima. Čep će im u usta stavljati Esma, financijsko nadzorno tijelo Unije sa sjedištem u Parizu uspostavljeno ove godine.

Argumentacija čelnika EU-a jasna je kao dan. Srozavanje ocjena u kritičnim periodima, poput dogovaranja restrukturiranja duga u slučaju Grčke, samo dodatno otežava proces oporavka i kao rezultat ima destabilizaciju globalne ekonomije. Prijedlog zakona bit će serviran europarlamentarcima već idućeg mjeseca, a mogao bi stupiti na snagu već od jeseni 2012.

To je tek jedna linija protunapada na piranje financijskih tržišta. Druga je već ostvarena. Prekjučer je Europski parlament zabranio trgovanje 'golim zamjenskim kreditima' (tj. odštetama u slučaju bankrota) na području Unije. Komplicirani financijski proizvod omogućavao je investitorima da se klade na pad cijene neke dionice, obveznice ili kojeg drugog financijskog objekta, a bez izlaganja riziku ukoliko ih oklada iznevjeri. Riječ je vrsti trgovanja koja je ozbiljno otežala krizu eurozone, zbori EUobserver.

Da se nepodnošljivo apstraktnim financijskim spekulacijama koje se vrlo realno obijaju o leđa prosječnog čovjeka mora stati na kraj, skupno je zaključila i europska elita okupljena jučer na oproštaljci za guvernera Središnje europske banke Jean-Claudea Tricheta. Tako je njegov prethodnik na čelnoj fotelji ECB-a Valery Giscard d'Estaing rekao da je spekulativno trgovanje imalo dalekosežan utjecaj na današnju grčku nesolventnost. Njegov je prijedlog to da se spekulativni i realni bankarski sektor razdvoje. U slučaju rizičnih oklada spekulanata i njihovog eventualnog bankrota, neće moći očekivati asistenciju državnih blagajni. Nekadašnji njemački kancelar Helmut Schmidt sasuo je paljbu na anglosaksonske medije, tržišta i populističke vođe riječima da siju psihopatsku paniku. 'To je tek vrući zrak koji ispuštaju novinari i političari', poentira Schmidt.

Na prijemu se ukazala i Angela Merkel te opet i ponovno čvrsto stala iza ideje zajedničke Europe. 'Ako euro padne, pada i Europa. Nećemo dozvoliti da se to dogodi', stameno izjavljuje kancelarka te proročanski dodaje da ako Europa treba biti još više Europa, onda moramo iskoristiti ovaj trenutak i upotrijebiti nekonvencionalne metode. 'Promjene ustava Unije nikako nisu isključene. One ne smiju biti tabu', zaključuje.

Predsjednik Europskog vijeća – koje dobiva sve veću težinu bacajući pomalo u sjenu Europsku komisiju - Herman Van Rompuy gura u istom integracijskom smjeru: 'Trebamo fiskalnu i gospodarsku disciplinu, baš kao i fiskalnu integraciju. Ne samo u svrhu kažnjavanja loših đaka, nego zato da bismo još više združili nacionalne politike. To je svojevrstan gubitak suvereniteta, ali gubitak za sve', vizionarski će Van Rompuy.

Nedjeljni samit neće biti magični štapić, ponovno je upozorila Merkel. No očito je da europski lideri idu protiv svih medijskih i tržišnih katastrofičara. Neke traume razdvajaju, neke još dublje povezuju - eurozona se klima, ali umjesto da svatko grabi svoj pojas za spašavanje, lideri, evo, idu u akciju pribijanja novih i čvršćih vijaka.