ZBOG PISMA

Erjavec odgovorio predsjednici: Njezino ponašanje je neeuropsko

20.04.2017 u 16:30

Bionic
Reading

Nakon što je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pisala čelnicima Europske komisije, Europskog vijeća i Europskog parlamenta zbog gužvi na granicama stigao je i odgovor iz Slovenije

U odgovoru na pismo koje je hrvatska predsjednica poslala europskim čelnicima slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je da ono sadrži niz neistina, prenosi 24ur.

Erjavec, kojeg je pismo iznenadilo i ražalostilo, odlučno je odbacio optužbe da je Slovenija kriva za gužve koje se već danima stvaraju na hrvatsko-slovenskoj granici. Ponovio je kako Slovenija samo poštuje europsku uredbu o strožem nadzoru šengenske granice.

Erjavec je kazao kako je tijekom postupka usvajanja uredbe Slovenija imala primjedbe i upozoravala što bi se moglo dogoditi za vrijeme blagdana ili u turističkoj sezoni, no da ih nitko nije poslušao. Neke članice EU-a, kazao je, daju velik naglasak na sigurnost jer su pod pritiskom terorističkih aktivnosti i napada te zbog toga inzistiraju od svih država članica, koje su dio Schengena, da poštuju uredbu.

Slovenski šef diplomacije bio je začuđen time da predsjednica Kolinda Grabar Kitarović povezuje provedbu europske uredbe s arbitražnim sporazumom i postupkom.

'Čudim se da predsjednica jedne od država članica EU-a govori o tome da neće poštivati arbitražni sporazum. Taj sporazum vrijedi jer je arbitražni sud odlučio da nastavlja postupak i njezino je ponašanje stoga vrlo neeuropsko', rekao je Erjavec.

Erjavec je također rekao da ove gužve nisu ostvarenje njegovih prijetnji o blokadi turista na ulasku u RH zbog arbitražnog postupka:

'Nikada nisam izrekao takvu prijetnju, tada su zlorabili moju izjavu, što se često događa u Hrvatskoj. Još jednom ponavljam, ovo nema nikakve veze s arbitražnim postupkom. Radi se o tome da Slovenija kao dio Schengena mora poštivati uredbu EU-a. Ako to ne bismo radili, šengenska zona bi se prebacila na naše sjeverne granice i tada bismo mi trebali čekati na ulazak u Austriju, Italiju... U našem je vitalnom interesu da Slovenija ostane dio Schengena', rekao je Erjavec.