DIMITRIJ RUPEL

'Cerar i Plenković nisu sposobni riješiti probleme'

20.04.2017 u 10:20

Bionic
Reading

Gost Novog dana na N1 televiziji bio je bivši slovenski ministar vanjskih poslova Dmitrij Rupel, koji je govorio o donošenju lex Mercatora, ali i o arbitraži o granici i schengenskom protokolu

'Moji stavovi nisu isti kao i slovenske vlade. Schengenska granica je vrijednost koju treba čuvati. Što se tiče čekanja, tu mislim da se radi o nesposobnosti onih koji organiziraju prijelaz. Pisao sam o tome da na londonskom aerodromu tamo svaki dan prijeđe više od 100 tisuća ljudi, ali sve teče glatko, a kod nas je problem da nisu bili sposobni organizirati više šaltera. Mislim da se radi o tehničkom problemu.

Šengen nije pod pitanjem, slovenska vlada napravila je niz grešaka već 2015. kada je popustila, pustila da prolaze tisuće i tisuće ljudi bez kontrole i pregleda. Šengen treba čuvati, sad jedno važno pitanje za našu vlast je li ona zainteresirana da Hrvatska čim prije uđe u šengensku zonu', kazao je Rupel za N1.

Istaknuo je da bi se Hrvati i Slovenci trebali prestati baviti poviješću i početi razgovarati sa stajališta interesa.

'Kakav je interes Hrvatske da ima loše odnose sa Slovenijom? Nikakav. Isto vrijedi i obratno. Trebamo razvijati odnose kakve imaju skandinavske zemlje', smatra Rupel.

Upitan kako će dvojica premijera, Miro Cerar i Andrej Plenković riješiti probleme koji postoje između dvaju zemalja naveo je da nema stopostotno uvjerenje u sposobnost Cerara dok mu je s druge strane Plenković simpatičan.

'Ali nisam siguran da će njih dvojica biti sposobni nešto riješiti. Postavlja se pitanje vjerodostojnosti. Potpisali smo mnoge sporazume koji se na kraju nisu primijenili. Što prije moramo prevazići ove situacije.

EU je u krizi i mislim da u ovim vremenima moramo surađivati, naći zajedničke koncepte i ideje koji bi mogli izvući EU iz krize. Mi smo osuđeni na suradnju', mišljenja je Rupel.

Na pitanje kako vidi problem Mercatora s obzirom da bi Slovenija danas trebala donijeti takozvani lex Mercator kazao je kako mu se to čini lošom politikom.

'Mislim da ekonomiju treba pustiti vlasnicima i da se država mora što manje uplitati u ekonomiju. To važi i za Hrvatsku i za Sloveniju. Bio sam začuđen kad sam saznao za preuzimanje Mercatora jer on je meni važio kao jako poduzeće koje je svugdje po bivšoj Jugoslaviji otvaralo trgovine, ja sam očekivao da će Mercator kupiti Agrokor, a ne obratno.

Vidjeli smo sada da ni Agrokor nije nešto dobio. Imali smo neke iluzije, kako u vezi s funkcioniranjem jedne kapitalističke EU, tu ima velika konkurencija i naši se nisu prilagodili i bojim se da se ni Hrvatska nije prilagodila europskoj konkurenciji', rekao je Rupel dodavši da Slovenija i Hrvatska o svim pitanjima moraju sjesti i razgovarati kao prijatelji.