Mnogi su već složili plan za najljepši stol u godini, od sitnih detalja do jelovnika koji se danima unaprijed dogovara u obitelji. U toj užurbanoj, ali slatkoj pripremi, mirisi iz kuhinje često su najbolji znak da Božić stvarno stiže. A blagdanski stol teško je zamisliti bez domaćih kolača. Ako ste među onima koji još razmišljaju kakve spraviti, evo zgodne ideje od Karmele Vukov Colić
Slatko na stolu uvijek je neizostavan dio božićne priče. Blagdanski kolači su više od deserta: dio su tradicije, uspomena i onog poznatog 'uzmi još jedan' trenutka uz kavu, kad se svi opuste. Ako još uvijek ne znate što biste mogli napraviti, nekadašnja HTV-ova voditeljica, danas direktorica Turističke zajednice Dugo Selo, Karmela Vukov Colić ima recept za prefine kolače koji će se lako uklopiti na svaki blagdanski stol.
Recept za 'Amirine ludo dobre kekse' idealni su za sve koji žele nešto provjereno, fino i 'za prste polizati', ali bez nepotrebnog kompliciranja.
Sastojci:
- 150 g zobenih pahuljica
- 300 g brašna
- 2 jaja
- 250 g maslaca ili margarina (sobne temperature)
- 150 g šećera u prahu
- 400 g suhog voća (smokava, brusnica, marelica, šljiva…)
- nasjeckanog 150 g lješnjaka
- poprženih i nasjeckanih
- 100 g tamne čokolade nasjeckane
- prstohvat soli začini po želji (vanilija, cimet, muškatni oraščić…)
Priprema:
Maslac pjenasto umutite pa u njega umiješajte jaja. Brašno pomiješajte sa šećerom, solju i začinima pa ga, zajedno s voćem, lješnjacima, pahuljicama i čokoladom umiješajte u smjesu maslaca i jaja. Dobro promiješajte i stavite u hladnjak. Pećnicu zagrijte na 160 °C. Od ohlađene smjese, žličicama ili rukama, oblikujte keksiće i slažite ih na lim prekriven papirom za pečenje. Kekse pecite 10-ak minuta, tj. dok lagano ne porumene. Ohladite u limu pa ih servirajte.