NOVO ŽARIŠTE?

Epidemiologinja Šikić ima poruku za one koji se vraćaju s mora u Zagreb

11.08.2020 u 21:25

Bionic
Reading

Epidemiologinja Sandra Šikić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' govorila je u Dnevniku Nove TV o tome može li glavni grad postati novo žarište korone u državi.

Danas je u Zagrebu bilo 17 novih slučajeva, od čega 14 osoba koje su došle s mora.

'Ti se ljudi nisu zarazili na području Grada Zagreba nego uglavnom na obali, na godišnjim odmorima', rekla je Šikić u Dnevniku Nove TV. Dodala je i da se ne može reći da Zagreb postaje novo žarište te da se nada da se to neće ni dogoditi jer epidemiolozi rade 24 sata na tome da ulove sve kontakte zaraženih, da se spriječi lokalna transmisija bolesti.

Broj zaraženih koji se vraćaju s mora u narednim danima mogao bi se i povećati, rekla je.

  • +11
Koronavirus u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Poslala je i nekoliko važnih poruka građanima.

'Oni građani koji se vraćaju s godišnjih odmora, a bili su na nekim masovnim okupljanjima, trebali bi izbjegavati kontakte s ukućanima starije dobi i kroničnim bolesnicima. Nadalje, ako osjete i blage simptome - povišena temperatura, gubitak osjeta njuha, okusa i mirisa, kašalj, curenje nosa - svakako se trebaju javiti svom liječniku, koji će ih uputiti na testiranje.

Oni koji nemaju nikakve simptome, a znaju da su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, također se moraju obavezno javiti svojem liječniku, koji će dalje kontaktirati epidemiologe.'

Među zaraženima je, kako je rekla Šikić, više od 70 posto onih u dobi do 50 godina, a od toga je gotovo trećina mlađih od 29 godina, koji se više kreću i imaju više kontakata.