NUKLEARNA (NE)SIGURNOST

Energetski div tuži Angelu Merkel

01.04.2011 u 15:49

Bionic
Reading

Odluka Angele Merkel o zaustavljanju rada pojedinih njemačkih nuklearki dolazi na naplatu: energetski koncern RWE odlučio je tužiti njemačku vladu zbog financijskih gubitaka!

'Fukushima je sve promijenila', glasi mantra kojom njemačka kancelarka Angela Merkel objašnjava svoj okret za 180 stupnjeva po pitanjima nuklearne energije. Navodno je japanska nuklearna havarija toliko snažno utjecala na ovu doktoricu fizike da je skoro preko noći zaključila da nuklearnim elektranama treba doći što skoriji kraj, iako je prije nekoliko mjeseci njena vlada donijela zakon koji je omogućavao produžetak rada ovih opasnih postrojenja. Bila je to tada nova njemačka energetska politika, koja se u stotinjak dana pokazala prilično zastarjelom. Merkel se pozvala na paragraf 19 zakona o nuklearnoj energiji, u kojem se kaže da se u slučaju neposredne i životne opasnosti treba odmah isključiti upitno atomsko postrojenje.

Dalekosežni problemi iz te ishitrene odluke polako dolaze na svjetlo dana: energetski div RWE odlučio je tužiti pokrajinu Hessen! Medijski komentatori, pa i političari iz njenih redova, upozoravali su Merkel da je odluka o prestanku rada pojedinih njemačkih nuklearki pravno gledano na slabim temeljima, što je RWE očito odlučio iskoristiti. Njihova nuklearka Biblis trenutno je zatvorena, što dovodi do velikih novčanih gubitaka za RWE, koji pak tvrde da sigurnosnih rizika nema.

Zato je RWE upravnom sudu u Kasselu predao tužbu protiv pokrajine Hessen, u kojoj se nuklearka nalazi, tražeći da im se ponovno dopusti rad, jer Biblis ne ugrožava živote. Sudski proces bi se mogao zakomplicirati, pa su već iz kasselskog suda najavili 'da presudu ne treba očekivati u sljedećim tjednima'.

Tzv. moratorij na atomsku energiju, koji je uvela Merkel, ispostavlja se još jednim problemom njemačke vlade, a ne rješenjem nuklearnih dvojbi tamošnjih političara. Javnost je pak odavno većinski protiv atomske energije, što su pokazale i nedavne masovne demonstracije, od čega najviše profitiraju Zeleni. No i oni upozoravaju da je vlada s pravnog gledišta vrlo loše utemeljila svoju odluku. Pitanje sada nije samo hoće li se RWE sudski izboriti za pokretanje svoje nuklearke u Hessenu, nego i što će se dogoditi ako će tražiti novčanu odštetu zbog njenog zatvaranja.