IZNENAĐENI ČELNICI KOMPANIJA

EK: Okrupnjavanje u telekomunikacijskom sektoru nije uvjet za ulaganja i inovacije

14.10.2015 u 19:31

Bionic
Reading

Europski regulatori odbacili su zahtjeve telekomunikacijskih kompanija da ublaže stav prema spajanjima u tom sektoru, poručivši da okrupnjavanje nije uvjet za ulaganja i inovacije

Čelnici 10 telekomunikacijskih kompanija, uključujući Deutsche Telekom, Orange, Telefonicu, Telecom Italiju, KPN, TeliaSoneru, Telenor, Austria Telekom, Portugal Telecom i belgijski Proximus, pozvali su europske regulatore da pri procjeni utjecaja spajanja i akvizicija na tržišno natjecanje uzmu u obzir ulaganja, inovacije, efikasnost i kvalitetu usluge.

'Našem sektoru treba okrupnjavanje a tržišta moraju funkcionirati na optimalnoj razini', poručili su u priopćenju poslovni čelnici. 'Želimo osigurati uvjete za veća ulaganja i veću vrijednost za klijente', dodali su.

Europski povjerenik za digitalno društvo Andrus Ansip odgovorio im je u utorak da kompanije ulažu u osuvremenjivanje telekomunikacijskih mreža i bez spajanja.

'Ublažavanje propisa o tržišnom natjecanju nije odgovor a nije nužno ni konsolidacija u toj industriji', kazao je Ansip u Bruxellesu na konferenciji u organizaciji Financial Timesa i telekomunikacijske lobističke udruge ETNO.

Njegov je nastup iznenadio prisutne čelnike kompanija koji su očekivali da će pokazati više sluha za njihov argument da će konsolidacija omogućiti veća ulaganja u mreže. Ansip je pak bio usklađen s povjerenicom EU za tržišno natjecanje Margrethe Vestager koja je postrožila stav prema spajanjima u tom sektoru.

Nedavno je tako blokirala spajanje TeliaSonere i Telenora u Danskoj, navodeći kao razlog moguće poskupljenje usluga za krajnje potrošače. Time je prekinuto dvogodišnje razdoblje spajanja i akvizicija u tom sektoru, napominje Reuters.

Čelnik najveće kablovske grupe u Europi Liberty Global Michael Fries istaknuo je u Bruxellesu da su njegove dosadašnje rasprave s europskom povjerenicom bile 'razumne', dodajući ipak da će kompanije koje se budu željele spajati morati ponuditi veće ustupke no što je dosada bio slučaj.

'Čini se da trenutak traži strukturna a ne teoretska rješenja', kazao je Fries, aludirajući da bi kompanije umjesto iznajmljivanja dijelova spektra odnosno mreža konkurenciji trebale ponuditi njihovu prodaju.

Fries je odbacio bojazni regulatora da će spajanja rezultirati skupljom uslugom, što se inače dogodilo u Austriji, Njemačkoj i Irskoj nakon tri velika spajanja, dodaje Reuters.

'Cjenovni argument ne stoji. Računi su veći zbog veće potrošnje', tvrdi čelnik Liberty Globala.