SLUŽBENA PORUKA VLADI

EK: Ne možete mijenjati zakon zbog Perkovića

26.06.2013 u 13:28

Bionic
Reading

Europska komisija službeno je Vladu Zorana Milanovića upozorila da ne može mijenjati zakon zbog Josipa Perkovića, čije izručenje traži Njemačka, javlja vecernji.hr. 'Zakonski okvir Europskog uhidbenog naloga ne možete mijenjati. Ne možete pomicati vremenske okvire te sada određivati na koje će se slučajeve on primjenjivati', izjavila je za Večernjak Mina Andrejeva, glasnogovornica povjerenice za pravosuđe i potpredsjednice Europske komisije Viviane Reding

Hrvatska strana tek je potkraj prošlog tjedna odlučila konzultirati se s EK o promjenama, koje je trebalo donijeti po hitnom postupku, posebice odredbe po kojima bi se EUN primjenjivao samo na kaznena djela počinjena nakon 7. kolovoza 2002., a ne na sve slučajeve, bez vremenskog ograničenja, kako je sada.

Vecernji.hr piše kako bi to otklonilo opasnost da Josip Perković, nakon ulaska Hrvatske u Uniju, bude izručen Njemačkoj.

'Hrvatsko predstavništvo pri EU kontaktiralo je s Komisijom i tražilo pojašnjenje primjene EUN-a. Hrvatskim dužnosnicima ponovili smo ono što smo rekli i vama: Hrvatska je u pristupnim pregovorima preuzela obvezu da potpuno uskladi zakonodavstvo s EUN-om i počne ga primjenjivati s datumom članstva' – naglasila je Andrejeva.

Dodala je i kako Hrvatska, za vrijeme pregovora, nije zatražila izuzeće ili prijelazno razdoblje u slučaju EUN.

Pristupni pregovori su zapravo pregovori kako neka država preuzima pravnu stečevinu EU-a, a EUN to jest. Hrvatska je tražila, i dobila, prijelazna razdoblja u poljoprivredi, ribarstvu...