DRAMA NA KAMEŠNICI

Dvojica ozlijeđenih alpinista prebačena u bolnice, za jednim se još traga

Bionic
Reading

Šezdeset pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) još traga za alpinistom nestalim u lavini na Kamešnici, a okupljaju se novi timovi spašavatelja koji će se rano ujutro pridružiti u potrazi, izvijestio je HGSS

Potragu dodatno otežava olujno nevrijeme praćeno grmljavinom, kaže se u priopćenju od 22,15 sati.

Snježna lavina zahvatila je četvoricu alpinista danas tijekom zimskog uspona na najviši vrh Kamešnice. Trojica su pronađena i nakon što su zbrinuti, nastavljena je potraga za četvrtim. Riječ je o vrlo iskusnim alpinistima, a dvojica od njih su i naši prijatelji i kolege gorski spašavatelji, navodi HGSS.

Akcija spašavanja poprimila je međunarodnu razinu i pokazala odličnu suradnju gorskih spašavatelja iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U akciji sudjeluju članovi HGSS-a iz većeg dijela Hrvatske te spašavatelji iz Livna i Mostara, kaže se u priopćenju.

HGSS je dojavu o nesreći zaprimio nešto prije 14 sati od jednog od alpinista. Lavina je vrlo duga, oko 500 metara, pokrenula sa na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara, a zaustavila na oko 1.000 metara nadmorske visine. Na teren je bio upućen helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s timom spašavatelja i dva liječnika HGSS-a, a u pomoć su upućene i zemaljske ekipe. Iza 15 sati došli su do pod lavinu i uspostavili kontakt s trojicom alpinista, locirali ih i odtrpali.

Ozlijeđeni alpinisti spušteni su u dolinu, jedan je prebačen u splitsku bolnicu, a drugi u bolnicu u Livnu. Nakon toga nastavljena je potraga za preostalim alpinistom, a pomažu i potražni psi

Kamešnica je nastavak Dinarskog planinskog lanca, koja se nalazi na granici Hrvatske s BiH, u Zagori iznad Sinja.