poginuo muškarac i dijete

Dvoje poginulo, a 317 ozlijeđeno u pucnjavi kojom se slavila Asadova pobjeda u Siriji

29.05.2021 u 12:51

Bionic
Reading

Najmanje dvoje ljudi je poginulo, a 317 je ozlijeđeno u pucnjavi kojom se slavila pobjeda sirijskog predsjednika Bašara al-Asada na izborima, objavio je u subotu ratni promatrač

Žrtve su ubijene mecima koje su Asadovi pobornici pucali nasumce, uključujući u prijestolnici Damasku i u sjevernom gradu Alepu, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Poginuli su mladi muškarac i dijete u Alepu, prenosi ta organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Al-Asad je na izborima u srijedu po četvrti put pobijedio na izborima, osvojivši 95,1 posto glasova i dobivši novi sedmogodišnji mandat.

Oporba i zapadne države te su izbore, koji su se održali na područjima pod kontrolom sirijske vlade i na kojima se moglo birati između tri kandidata, proglasili farsom.

Asad je na izborima 2014., prvima s više kandidata, osvojio 88,7 posto glasova, piše njemačka agencija dpa.

Taj 55-godišnji čelnik Sirijom vlada od 2000., a vlast je preuzeo od svog oca Hafeza koji je vladao od 1971. do 2000. godine.

Asadovo predsjedništvo obilježeno je ratom koji je počeo 2011. s mirnim prosvjedima koji su se pretvorili u krvav sukob u koji su se uključile i svjetske sile.

Asad je uz pomoć Rusije i Irana pobijedio u borbi protiv snaga pobunjenika te vratio kontrolu nad oko 70 posto sirijskog teritorija.