51 prijava

Sirija: Sud odobrio tri kandidature za predsjednika, među njima i Asadovu

03.05.2021 u 15:20

Bionic
Reading

Sirijski Ustavni sud odobrio je tri kandidature za predsjednika na izborima koji će se održati 26. svibnja, a među njima i kandidaturu trenutnog sirijskog predsjednika Bašara al Asada, objavila je službena novinska agencija SANA u ponedjeljak

Ukupno je Ustavni sud zaprimio 51 prijavu za kandidata na predsjedničkim izborima.

Šef Ustavnog suda Muhamed Džihad al Laham izjavio je na novinskoj konferenciji da su prihvaćene prijave Abdulaha Saluma Abdulaha, Bašara al Asada i Mahmuda Ahmada Maraja.

Maraj živi u Damasku, jedan je od oporbenjaka koje Asad tolerira, dok je Abdulah prethodno bio ministar i zastupnik u parlamentu.

Laham je rekao da ostali kandidati mogu podnijeti prigovor sudu unutar tri dana.

Očekue se da će Asad, koji vlada Sirijom od 2000., osvojiti četvrti mandat. Njegov je otaz Hafez bio na čelu zemlje od 1971. do 2000. Ni Bašar ni Hafez nisu dozvoljavali neslaganje s državnim vlastima te ih se optužuje da su diktatori.

Asad je izabran na mandat od sedam godina 2014., nakon što je glatko pobijedio na prvim izborima s više kandidata u povijesti Sirije.

Sirijska kriza započela je 2011. s prodemokratskim prosvjedima koji su, nakon oštre represije Asadove vlasti, prerasli u građanski rat.