95 posto glasova

Asad pobjedio na predsjedničkim izborima u Siriji, mandat još sedam godina

28.05.2021 u 21:21

Bionic
Reading

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad u petak je rekao da su oni koji su glasali na predsjedničkim izborima u srijedu vratili pravo značenje revolucije nakon što su ga „plaćenici“ ocrnili

„Spasili ste njezinu reputaciju i ponovno je pokrenuli“, rekao je Asad u govoru na televiziji, dan nakon što je proglašen pobjednikom s 95 posto glasova.

Sirijska vlada te izbore, koje opozicija i zapad proglašavaju farsom, smatra dokazom da Sirija normalno funkcionira usprkos desetljeće dugom građanskom ratu u kojem je poginulo nekoliko stotina tisuća ljudi, a njih 11 milijuna, odnosno oko polovice stanovništva, izbjeglo iz svojih domova.

Sirijska oporba je izbore, koji su se održali na područjima pod kontrolom sirijske vlade i na kojima se moglo birati između tri kandidata, u petak proglasila ilegalnim.

„Izbori su održani bez legitimiteta“, rekao je Hadi al-Bahra, jedan od čelnika oporbe i supredsjednik Sirijskog ustavnog odbora, optuživši vladu da je manipulirala rezultatima.

Al-Bahra je odbacio i tvrdnje da je glasalo 78,6 posto Sirijaca s pravom glasa.

Asad je novom pobjedom osigurao još sedam godina na vlasti, a njegova obitelj vlada Sirijom već gotovo šest desetljeća. Njegov otac Hafez al-Asad vodio je Siriju trideset godina, do 2000.

Redefinirali ste nacionalizam, a to znači da je automatski redefinirana i izdaja“, kazao je Asad mlađi, a prenosi agencija Reuters.

Asadovo predsjedništvo obilježeno je ratom koji je počeo 2011. s mirnim prosvjedima koji su se pretvorili u krvav sukob u koji su se uključile i svjetske sile.

Asad je uz pomoć Rusije i Irana pobijedio u borbi protiv snaga pobunjenika te vratio kontrolu nad oko 70 posto sirijskog teritorija, no Sirija još uvijek ne vlada mir.

Turska kontrolira sjeverozapad države gdje se nalazi većina od 4 milijuna izbjeglica koje je Asad bombardirao, a koje Ankaru smatraju svojim zaštitnikom. Vojno prisutne su i Sjedinjene Države koje na sjeveroistoku gdje se nalazi većina naftnih polja i gdje se proizvede većina pšenice, prenosi agencija Reuters.

Ministri vanjskih poslova Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i SAD-a su uoči izbora kritizirali Asada, kazavši kako oni ne mogu biti pravedni ili slobodni. Turska, Asadov neprijatelj, također izbore ne smatra legitimnim.

Asadu su pak čestitali Kina, Rusija i libanonski pokret Hezbolah.