EU HRVATSKOJ

Dva milijuna eura za praćenje kakvoće zraka

06.03.2009 u 15:31

Bionic
Reading

U Informacijskome centru Europske unije u Zagrebu svečano je danas otvoren "twinning" projekt "Uspostava sustava praćenja i upravljanja kakvoćom zraka", koji se u sklopu programa Phare 2006 financira novcem Europske komisije radi jačanja institucija u Hrvatskoj za primjenu i provedbu pravne stečevine EU u području kakvoće zraka

ZAGREB - Vrijednost projekta je nešto viša od dva milijuna eura, od kojih 75 posto financira Europska komisija, a Republika Hrvatska 25 posto.

Nadogradnju državne mreže za praćenje kakvoće zraka Hrvatska realizira preko programa Phare 2006 kroz projekt koji predstavljamo. Njegova provedba te ugradnja potrebne opreme na 12 mjesta omogućit će razvoj cjelovitog sustava upravljanja kakvoćom zraka na državnoj i lokalnoj razini, istaknula je ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić.

Ustavrdila je da je onečišćenje zraka ozbiljan problem, ne poznaje državne granice pa zahtijeva i najveću razinu međunarodne suradnje. "Hrvatska je svjesna tog problema i u posljednjih nekoliko godina napravila je velik napredak u području zaštite zraka - u hrvatsko je zakonodavstvo od prosinca 2004. donošenjem Zakona o zaštiti zraka i niza provedbenih propisa do kraja 2008. u potpunosti prenesena europska pravna stečevina", istaknula je ministrica.

Navela je da Hrvatsku očekuju zahtjevne sustavne, institucionalne i organizacijske promjene te znatna ulaganja. Već se sada u sklopu državne mreže kakvoća zraka mjeri na osam postaja te na 129 mjesta u sklopu lokalne mreže, rekla je ministrica.

Voditelj izaslanstva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Vincent Degert je istaknuo kako se u Europi velika pozornost posvećuje zaštiti okoliša jer se protiv sve većeg onečišćenja moramo boriti, a to je i svrha tog projekta. Napomenuo je da je jedan od razloga i to što je očekivani životni vijek u Europi kraći za osam mjeseci.

Veleposlanica Republike Finske u Hrvatskoj Ann-Marie Nyroos je istaknula da joj je iznimno drago što su i finski stručnjaci uključeni u taj projekt. Podsjetila je da to nije prvi put jer su već neko vrijeme prisutni u Hrvatskoj i pomažu joj u poštovanju kriterija potrebnih za članstvo u EU.

Ravnatelj Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) Ivan Čačić je istaknuo da mu je osobita čast aktivno sudjelovati u projektu na korist hrvatskih građana. "Loš zrak ne samo da utječe na dužinu života, nego i na kakvoću života i življenja", poručio je Čačić.

Projekt sadržava dvije komponente - nabavu opreme i "twinning", što znači da osigurava nabavu opreme za uspostavu nacionalnog sustava praćenja i upravljanja kakvoćom zraka. Komponenta za "twinning" usmjerena je na jačanje kapaciteta hrvatskih institucija u tom djelokrugu. Svrha je usklađivanje hrvatskoga i europskog zakonodavstva, to jest prihvaćanje i provedba uredaba Europskog parlamenta i Vijeća iz područja upravljanja kakvoćom zraka.

Provedba komponente za "twinning", s proračunom od 700.000 eura, povjerena je Finskome meteorološkom institutu, odabranom na natječaju za partnera iz zemlje članice EU.

Projekt se provodi u DHMZ-u, a glavni korisnik je Ministarstvo zaštite okoliša, koje time postaje vlasnik imovine nabavljene u sklopu projekta. Uloga DHMZ-a je provedba i upravljanje imovinom državne mreže za praćenje kakvoće zraka.

Provedba projekta počela je u siječnju 2009. i trajat će 13 mjeseci.