šef DIP-a

Đuro Sessa otkrio koliko je ljudi zaraženih koronavirusom glasovalo na parlamentarnim izborima

  • N. S.
  • Zadnja izmjena 05.07.2020 20:34
  • Objavljeno 05.07.2020 u 19:17
Bionic
Reading

Đuro Sessa, šef Državnog izbornog povjerenstva, uključio se u program RTL televizije gdje je prokomentirao slabu izlaznost i posebne uvjete u kojima se provode ovi parlamentarni izbori

Upitan o tome je li pandemija koronavirusa kriva za slabiju izlaznost, Sessa je za RTL rekao kako vjerojatno jest, jer ne zna što bi drugo na nju utjecalo.

'Očekivala se disciplina. Očekivali su se posebni uvjeti i za biračke odbore. Ali, oni koji su izašli, štitili su sebe i druge', rekao je uz opasku da se neće doći do brojki izlaznosti iz 2016.

'Bilo je nešto manje kršenja izborne šutnje, odnosno, nije bilo toliko intenzivno. Ono što je problematično, jesu SMS poruke jer netko je došao do brojeva birača, bez da ih je pitao za njih i potom im slao poruke. To je pitanje za HAKOM. Izborna šutnja sama po sebi... Ne može stati život u ponoć u petak.', rekao je Sessa.

Zaključio je iznošenjem podatka da je 1800 birača tražilo da im se dođe u domove, od čega je 540 u samoizolaciji, a od čega je pak 60 zaraženo koronavirusom.

'Bio je naputak izići im u susret i omogućiti im glasanje. Nije bilo dojava da tako nije bilo pa zaključujem da im se izašlo u susret', zaključio je šef DIP-a.