PREPORUKE ZA LJETO

Dugo plesno ljeto započinje s FOR-om!

31.05.2014 u 11:45

Bionic
Reading

Svake godine kažem neće me Hvar više vidjet, i svako ljeto opet završim na Hvaru. Prošle godine bilo je to radi FOR festivala, a ove će godine, sve mi se čini biti iz istog motiva. Klaxons, Haim, Mark Ronson, Darkside, trebam li dalje?


Mi smo vam Splićani čudna sorta. Od kada je Hvar završio na svim mogućim svjetskim must see brošurama i u rukama stranih lovaša, Splićani (koji su dugo svojatali Hvar) ga lagano bojkotiraju. Kao oni će nama naplaćivati sendvič 50 kn ili ležaljku 20 eura? I još da mi uz to puštaju unca unca mjuzu. Moš mislit! Međutim, ima jedan odličan festival, FOR mu je ime, a pobrinuo da dofura neku malo sofisticiraniju mjuzu, kul bendove i prefora DJ-eve. Tako je Hvar opet ispao jedno od mojih sigurnih destinacija za ovo ljeto. Ukoliko se odlučite otići na jedan, po mojem mišljenju, od najboljih hrvatskih glazbenih festivala (ne samo što se line up-a, nego i opuštene atmosfere tiče) koji počinje za svega tri tjedna, nadam se da će vam ovih mojih nekoliko preporuka biti svrsishodne. S tim više što se ne odnose isključivo na grad Hvar. Jer Hvar je puno više od toga. Evo i dokaza.

1. GRAD HVAR

Da se mene pita, Hvar bi cijelo ljeto trebao izgledati kao u vrijeme FOR-a. Fina mjuza, još finiji gosti, nepretenciozni glazbenici koji se druže s nama 'smrtnicima', te niti jedan zabilježen incident. Kuš bolje?

Hvarska Tvrđava, najstariji pučki teatar u Europi, Paklenjaci i ostale hvarske klasične preporuke su čist' okay, no ja preko dana volim zbrisati iz Hvara. Mogućnosti su razne, pa hajd'mo nekim geografskim redom.

2. STARI GRAD

Stari Grad nije samo trajektna luka, nego i predivan gradić u kojem je rođen Petar Hektorović i čiji je dvorac Tvrdaljmust see građevina u kojoj nikad nema previše turista i totalni je zen baš kao i manje više svi Starograđani, izuzev možda pokojeg razigranog klinca. Kad smo prije dva ljeta naletjeli na ovu preslatku skupinu pomislili smo da se snima neki dječji film.

Njihove odjevne kombinacije ipak nisu bile kostimografija nego hrvatska dječja modna marka Little Horse and Baby Beuys koja ima svoj dućan u srcu Staroga Grada. Moram priznati da sam ostala paf, što od uređenja interijera, što od krpica i cipelica. Definitivan must see. A ima i odjeće za odrasle.

Kad god sam u Starome Gradu ne mogu odoljeti a da ne posjetim umjetnika Zorana Tadića koji također radi igračke, no njegove su, u najmanju ruku malo drugačije. Zoran se nakon tumaranja po bijelome svijetu skrasio u Starome Gradu gdje u svom predivnom ateljeu izrađuje čudovišta od materijala koje je priroda odbacila. U sklopu je i galerija u kojoj izlaže sve što napravi.

3. PITVE

Od svih otočkih mjesta koje sam do sada posjetila, Pitve su moj favorit. Ovo gotovo netaknuto mjesto okruženo vinogradima i poljima lavande jedno je od najstarijih na otoku, a nalikuje pomalo na mjesto duhova jer kad god sam zastala nisam vidjela niti jednu živu dušu, osim pokoje mačke. Moj zadnji posjet Pitvama rezultirao je jednim od mojih omiljenih photosessiona Lollipopin'.

4. JUŽNA STRANA HVARA

Na izlazu iz Pitava nalazi se 1500 metara dug tunel, s vječnih 17 Celzijevih stupnjeva što je idealna temperatura za pohranjivanje vrhunskih hvarskih vina pa neki vinari imaju svoje bunkere s vinima unutra. Mi smo ih jednom probali naći, i naravno da su bili pod ključem, stoga nemojte se truditi. Promet je reguliran signalizacijom jer je tunel toliko uzak da se dva automobila ne mogu mimoići.

Drugi način dolaska do južne strane Hvara je vatrogasnim putem, no to vam ne bih preporučila ukoliko želite sačuvati automobil i srce. Ja sam jednom to napravila s hvarskim insajderima. Pogled je uistinu božanstven, ali mi je srce bilo u petama.

Kada jednom izađete iz spomenutog tunela, započinju nestvari prizori. I to je po meni najljepše od Hvara. Zapišite sljedeće preporuke; Sv. Nedjelja, Jagodna, Ivan Dolac, i najljepša plaža na svijetu - Medvid Bod.

5. OTOK ŠĆEDRO

Ako imate vremena nemojte zanemariti otok na kojem zimi živi svega 15 mještana. Na otoku nema struje, ali zato ima predivnih plaža, par restorana i krilo aviona iz drugog svjetskog rata. Trup aviona je malo dublje u moru.

I na kraju, što je ljeto bez ribe? Dobro, nema svatko prijateljicu kao što je moja Ružica koja sama lovi hobotnice i ostale ribice, ali uvijek možete zašprehati nekog domaćeg ribara koji će vam prodati dio dnevnog ulova koji ćete s guštom baciti na gradele.

Ovako otprilike završavaju sve naše večeri na jednom od najljepših hrvatskih otoka koji jest poprilično iskomercijaliziran, no još uvijek ima skrivenih plaža, nerazvikanih mjesta i dobre mjuze. Tome u prilog ide i playlista koju sam vam pripremila kao warming up za FOR festival. Nadam se da se družimo na forskim plesnim podijima, a sve o festivalu doznajte na službenoj stranici FOR 2014

U svjetlu prirodne katastrofe koja je u svibnju pogodila dijelove Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, organizator FOR festivala – australski glazbeni label Modular odlučio je humanitarnom gestom pomoći poplavom opustošenim krajevima i njihovim stanovnicima. Naime, FOR festival nudi 500 ulaznica po još povoljnijoj EX YU cijeni – vlasnici putovnica EX YU republika četverodnevnu ulaznicu sada mogu kupiti za 760.00 kuna umjesto dosadašnjih 1131.00 kuna. U prodaji su i povoljnije dnevne ulaznice – umjesto dosadašnjih 300.00 kuna, za jednodnevnu ulaznicu potrebno je izdvojiti 190.00 kuna. Polovica iznosa svake prodane povoljnije EX YU ulaznice donirat će se Crvenom križu za pomoć svim poplavom ugroženim područjima i njihovim stanovnicima. Humanitarne ulaznice mogu se kupiti na linku: http://tickets.for-festival.com/?exyu

Uskoro još postova s preporukama za ovo ljeto! Stay tuned!