objava na facebooku

Dubrovačka infektologinja objasnila zašto je važno nositi maske: Osim temeljne preventivne uloge, na određeni način postaje metoda 'tihe imunizacije'

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 12.09.2020 14:50
  • Objavljeno 12.09.2020 u 14:50
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic/PIXSELL

Infektologinja Opće bolnice Dubrovnik Ljiljana Betica Radić na svojem Facebook profilu oglasila se objavom koju je naslovila 'Dok čekamo cjepivo, nošenje maski je potencijalna 'variolizacija''. U svojoj objavi ova liječnica objašnjava zašto je važno nositi maske

Dubrovačka infektologinja Ljiljana Betica Radić na svojem je Facebooku objasnila zašto je potrebno nositi maske u vrijeme epidemije koronavirusa. Svoju objavu naslovila je 'Dok čekamo cjepivo, nošenje maski je potencijalna 'variolizacija'.

Objavu dubrovačke infektologinje Ljijljane Betice Radić prenosimo u cjelosti:

'Nizom primjera potvrđuje se hipoteza o potencijalnoj "variolizaciji" putem nošenja maski. Prema izvješću CDC-a broj asimptomatskih slučajeva je do 80% u zajednicama gdje svi nose maske, za razliku od značajno manjeg broja (do 40%) gdje se ljude ne drže navedene preporuke.

Također nedavni primjer zaraženih s argentinskog kruzera gdje su svi nosili maske pokazuje da je 80% zaraženih slučajeva asimptomatskih, za razliku od prethodnih kruzera sa 20% asimptomatskih slučajeva kada nisu svi nosili maske. Upravo o tome je riječ i u recentnom članku objavljenom u vodećem medicinskom časopisu NEJM.

Naš glavni cilj je smanjiti širenje virusa, ali i težinu infekcije. Poznato je kako količina virusa ima utjecaj na težinu infekcije, zato je važno reducirati virusni inokulum i preokrenuti klinički oblik zaraženih osoba od simptomatskih prema asimptomatskim. Tako nošenje maski osim temeljne preventivne uloge, na određeni način postaje metoda "tihe imunizacije', napisala je infektologinja na svojem Facebooku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!