ključni projekt

Franković iz samoizolacije objavio kako je stigla građevinska dozvola i objasnio kako će se obnoviti Lapadska obala

07.09.2020 u 15:50

Bionic
Reading

Grad Dubrovnik dobio je završnu građevinsku dozvolu za gotovo 70 milijuna kuna vrijedan projekt rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale, a dubrovački gradonačelnik Mato Franković poručio je u ponedjeljak on-line vezom iz samoizolacije da su se time ispunili svi uvjeti za ostvarenje ključnoga cestovnog i infrastrukturnog projekta na užem području Dubrovnika

Franković je podsjetio kako je projekt uspješno prošao sve tri pripremne faze.

„Trebali smo izraditi projektnu dokumentaciju, ishodovati građevinsku dozvolu te osigurati financijska sredstva. Projekt na Lapadskoj obali konačno počinje. Mnogi su ovaj projekt sanjali, ali san nije dovoljan, treba ga i ostvariti, a to mi radimo kao tim koji zna kako služiti gradu i građanima. Drago mi je što će prvi, vidljivi dio radova sa strojevima, biti već u prvoj polovici 2021. godine“, istaknuo je Franković.

Najsloženiji dio projekta je izvedba obalnog zida, visokog do 1,4 metra, i to na 139 pilota visokih od osam do dvanaest metara i temeljenih u stijeni, a na pojedinim mjestima ići će se do deset metara u more kako bi se dobila dvotračna dvosmjerna prometnica široka od tri do tri i pol metra. Ta će prometnica biti alternativni izlaz s područja poluotoka Lapada.

Pratit će ju pješačka staza široka dva metra i kamena šetnica uz more široka od tri i pol do sedam metara te biciklistička staza. U trup ceste bit će položene nove elektroinstalacije i postavljene javna rasvjeta, vodovodne cijevi i odvodnja, uz postojeću kanalizaciju.

Radovi se neće moći izvoditi s mora zbog blizine marine i komunalne lučice. Očekuje se da će projekt spriječiti i plavljenje Lapadske obale, što je bio čest slučaj u proteklim desetljećima, a više ne bi smjele pucati ni vodovodne cijevi.

Druga, treća i četvrta faza projekta „Rekonstrukcija i proširenje Lapadske obale“ vrijedna je 69,86 milijuna kuna, financirana je 85 posto iz kohezijskog fonda Europske unije i 15 posto iz državnog proračuna, a realizirat će se na temelju projekta gradnje metkovske tvrtke Geoprominga.

Grad Dubrovnik prijavio je taj projekt na natječaj Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koje je objavilo ograničeni poziv za sufinanciranje pilot-projekta za rješavanje 'uskih grla' javnog prometa u urbanim središtima kako bi se izbjegle turističke gužve. Projekt je odobren te je potpisan sporazum između Grada Dubrovnika, tog ministarstva i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.

Natječaj za izgradnju trebao bi biti otvoren početkom listopada, radovi bi trebali početi u prvom dijelu 2021. godine, a rok izvedbe projekta je 30 mjeseci.