OD DLANA DO LAKTA

Državni tajnik htio se rukovati s Alemkom Markotić, pogledajte kako je to ispalo

15.06.2020 u 12:34

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković obišao je danas sa suradnicima Kliniku za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', nakon čega je s ravnateljicom Alemkom Markotić dao izjave za medije. U visokoj delegaciji bio je i Željko Plazonić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, koji je od ravnateljice Markotić umjesto ruke dobio - lakat

Kako je na licu mjesta zabilježio Marko Lukunić, fotoreporter agencije Pixsell, Alemka Markotić i Željko Plazonić čudno su se rukovali prilikom susreta. Čini se da je državni tajnik, poput mnogih kolega političara u Hrvatskoj i svijetu, načas zaboravio da je u Hrvatskoj još uvijek proglašena epidemija Covida-19 i da epidemiolozi preporučuju socijalnu distancu, što definitivno uključuje izbjegavanje tradicionalnog rukovanja. Ravnateljica Markotić podsjetila ga je na to kad mu je na ispruženi dlan odvratila 'novim pozdravom'.

Željko Plazonić želio se rukovati s Alemkom Markotić, no dobio je samo njen lakat Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković posjetio je Kliniku za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', a nakon sastanka s predstavnicima Uprave, na čelu s Alemkom Markotić, obišao je Centralni dijagnostički laboratorij klinike. U pratnji premijera Plenkovića bio je i potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i predsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Alemka Markotić nakon sastanka pohvalila se time da je Klinika dobila na korištenje vrijedan aparat koji u danu može obraditi 1500 uzoraka. Osim na COVID-19, testira na hepatitis ili HIV.

'Dosad je na nekoliko aparata radilo 25 ljudi u raznim smjenama. Sad ih je dovoljno dvoje ili troje. Velika je to stvar za eventualni drugi val ako se pojavi, ali i za turističku sezonu', rekla je Markotić, prenosi Dnevnik.hr.

Pohvalila se da su imali jako dobru situaciju sa zdravstvenim djelatnicima - samo ih je dvoje imalo simptome, i to blage. Naglasila je i kako su otkriveni zahvaljujući strogom režimu testiranja. Kazala je i to da nijedan zdravstveni radnik ni u jednom trenutku nije ostao bez zaštitne opreme.

Smatra da je dobra trenutna situacija u Klinici.

'Na liječenju imamo dva bolesnika. Radi se o bračnom paru. Po protokolu testiramo sve sumnjive slučajeve. U Kliniku nam dolazi oko 300 uzoraka dnevno, a tu su još i HZJZ i Nastavni zavod za javno zdravstvo', rekla je Markotić i izrazila nadu da će nastaviti uspješno pripetavanje s koronavirusom.