onečišćenje mora

Državni inspektorat otkrio: Mazut u Splitu curi u prostoru MORH-a

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 03.10.2022 16:37
  • Objavljeno 03.10.2022 u 16:10
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic / CROPIX

Vodopravna inspekcija Državnog inspektorata za N1 je potvrdila kako je utvrđeno istjecanje mazuta u prostoru Ministarstva obrane, objekta vojarne „Admiral Sveto Letica-Barba“ u Splitu.

“S obzirom na navedeno, predmetnom subjektu naređeno je poduzimanje mjera za otklanjanje uzroka onečišćenja te je zabranjeno ispuštanje opasnih i štetnih tvari”, poručili su iz Državnog insektorata.

Kako navode, također sukladno Zakonu o vodama poduzet će se prekršajne mjere, prenosi N1.

Nadalje, zbog utvrđivanja eventualnog ispuštanja predmetnih opasnih tvari kod drugih subjekata, inspekcijski postupci su u tijeku.

“Po završetku nadzora o utvrđenim činjenicama Državni inspektorat izvijestit će Općinsko državno odvjetništvo u Splitu”, poručili su.

  • +2

Mazut u Brodosplitu

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Brodosplit

U akvatoriju Brodosplita izvučene nove količine mazuta

O svemu se ranije oglasio i Brodosplit. Nakon kiše koja je padala prošli vikenda, iz akvatorija Brodosplita na ispustu slivnih voda koje iz Spaladium Arene i ratne luke Lora kanalima prolaze kroz područje brodogradilišta, izvučene su nove količine mazuta, priopćili su u ponedjeljak iz Brodosplita.

Kako navode, riječ je o oko 500 litara novog mazuta, koji zahvaljujući postavljenim branama ne ide dalje izvan akvatorija brodogradilišta.

"Zabrinjava činjenica da i 14 dana nakon incidenta mazut još curi", navodi se u priopćenju.

Izvlačenje mazuta u Brodosplitu

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Brodosplit

More oko Brodosplita onečistilo se prije dva tjedna kada je primijećen mazut u akvatoriju brodogradilišta.  Iako su sve žurne službe poduzele sve da se onečišćenje mora zaustavi, pa i postavljanjem dviju brana, očito je problem s mazutom puno veći nego li se očekivalo.

Mazut je po pisanju nekih medija, u more Brodosplita dospio nakon završenog Europskog prvenstva u vaterpolu kada se praznio montažni bazen. No, niti jedna služba se do sada nije oglasila koji je bio uzrok da se mazut nađe i slivnim vodama.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!