kombinacija elemenata

[FOTO/VIDEO] Iscurili novi podaci o zagađenju mora u Splitu, oglasio se MORH; mazut zagorčao život i Vranjičanima

23.09.2022 u 22:14

Bionic
Reading

Građanska inicijativa 'Mjesto koje hoće živjeti' prijavila je novo onečišćenje mora u Vranjicu. Ističu da 'saniranog' mazuta nakon maestrala ima po rivi i brodovima mještana. U međuvremenu, Jutarnji list objavio je nova saznanja o uzroku zagađenja mora

Cijelim vranjičkim zaljevom, dodaju mještani, na površini mora te po zapadnoj, južnoj i sjevernoj obali pliva mazut kao i kanalizacijski ispusti (prijavljivani više puta), masnoće, pjene, razne emulzije te boja sa brodova.

'Smiješno je da nakon skoro dvije godine još uvijek prijavljujemo iste stvari, slušamo iste floskule i prebacivanja odgovornosti s institucije na instituciju. Očekujemo veće kontrole, poduzimanje preventivnih mjera koje bi spriječile ovakva onečišćenja i da se obećanja koja izgovorite zbilja i realizirate', ističu iz Građanske Inicijative 'Mjesto koje hoće živjeti'.

  • +5
More oko Brodosplita onečišćeno teškim gorivom Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic

Prema informacijama Jutarnjeg lista, istjecanje mazuta u more posljedica je puknuća cijevi još u travnju u ratnoj luci Lora, kada je na teren izašao Cian. Izvori tvrde da je istjecanje potaknulo pražnjenje bazena u Spaladium Areni, koja je priključena na isti odvodno-kanalizacijski sustav kao i luka Lora.

Najizgledniji scenarij je da je nakon pražnjenja golemih količina vode iz dva bazena, koja su bila postavljena u Areni za potrebe Europskog prvenstva u vaterpolu, te obilnih količina kiše, mazut koji se nalazio u cjevovodu isplivao. Smatra se da ga je plima sada izvukla na površinu mora.

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Iz MORH-a su za Jutarnji list odgovorili, između ostalog, da je nakon informacije o onečišćenju mora, u jednom odvodnom šahtu u vojarni u Lori utvrđena prisutnost male količine mazuta, te se utvrđuje je li onečišćenje povezano s postrojenjem u vojarni.