MILANOVIĆ I ČAČIĆ U SISKU

Država može stvoriti uvjete za izvlačenje Željezare i Herbosa

31.12.2011 u 13:53

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić najavili su danas u Sisku kako će se Vlada RH hitno uključiti u rješavanje problema sisačke Željezare, kao i Herbosa te ostalih sisačkih poduzeća u teškoćama, istaknuvši kako je sisačko gospodarstvo dotaknulo dno, pa sada mora ići samo prema gore

Nismo došli u Sisak sa čarobnim štapićem i demagoškim obećanjima, već želimo raditi na projektima koji će pomoći problematičnim tvrtkama, izjavio je premijer Milanović nakon sastanka sa čelnicima Grada Siska, sisačko-moslavačke županije te s predstavnicima Sindikata metalaca Hrvatske i Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske.

Država nema novaca za izravnu pomoć Željezari i Herbosu, čijih više od tisuću radnika ostaje bez posla, ali može stvoriti uvjete za njihovo izvlačenje iz krize, tako što će osigurati potrebne uvjete, izdati dozvole i ukinuti carine, naglasio je premijer Milanović.

Prvi potpredsjednik Vlade Čačić najavio je osnivanje posebnog tima za rad na takvim projektima, pri čemu će se odrediti konkretna osoba zadužena za primjerice sisačku Željezaru. Istaknuo je i kako će Vlada zajedno s vlasnikom Željezare, američkim CMC-om, i lokalnim vlastima raditi na rješavanju problema dozvola, u čemu je, rekao je, negativnu ulogu odigrao HEP, kao i na rješavanju problema infrastrukture i antidampinških carina.

U roku tri mjeseca izdat ćemo potrebne dozvole zbog kojih, primjerice, CMC ne može prodati Željezaru, u roku mjesec dana riješit ćemo "gordijski čvor" infrastrukture, a do proljeća ćemo uz pomoć američke diplomacije riješiti pitanje skidanja antidampinške prepreke od 29 posto dodatne carine na izvoz u Europsku uniju, najavio je Čačić.

Dodao je kako Vlada neće dopustiti likvidaciju sisačkog Herbosa, koji je nedavno otišao u stečaj, već će zajedno sa stečajnim upraviteljem nastojati održati jezgru proizvodnje dok se tvrtka ne oporavi.

Vlada neće dopustiti ni propast sisačke Rafinerije niti Segestice, kojima također prijete ozbiljne opasnosti, naglasio je prvi potpredsjednik Vlade Čačić.