KAOS U SOCIJALNOM SUSTAVU

Država joj masno plaćala i za bilješke: Nitko mi nije otvorio vrata

01.10.2013 u 15:13

Bionic
Reading

Jedna je nadzornica problematičnu obitelj je zbog zanemarivanja djece pratila osam godina, a u bilješke upisivala i 'nitko nije otvorio vrata'. Kad su pri nedavnoj reviziji pitali tu nadzornicu: koliko nadzor, prema njenoj procjeni, ima smisla, odgovorila je iskreno: 'Nema nikakva smisla'. A tijekom svih tih godina od države je za to primila oko 100 tisuća kuna

Osam godina nadzornica je nadgledala izvršavanje roditeljske skrbi u obitelji s majkom smanjenih intelektualnih mogućnosti i ocem alkoholičarom, gdje su djeca bila prepuštena sama sebi. U kući se malokad kuhalo, na informacije u školu roditelji gotovo uopće nisu dolazili, djeca su bila neuredna, slabih higijenskih navika, dobivala su loše ocjene i na nastavi najčešće bila bez odgovarajućeg školskog pribora. Starija su djeca često neopravdano izostajala iz škole, a svađe pa i fizička obračunavanja u kući nisu bili rijetkost, piše Večernji list

Razmjeri kaosa

Revizija je u sustavu zatekla 2700 nadzornika koji provode 4450 nadzora pa je do 1. kolovoza potrošeno 24 milijuna kuna od ukupno predviđenih 27 milijuna kuna. Protresanjem ustajalog sustava nadzora otpalo je 80 posto nepotrebnih i nesvrhovitih nadzora, a naknada do kraja godine bit će 100 umjesto 500 kuna. To je, naglašavaju u Ministarstvu, privremeno jer se zadanog proračunskog iznosa moraju držati. Novi pravilnik preciznije će definirati nadzore i naknade, oni će se morati obavljati u šest mjeseci do godine dana, a precizirat će i vrste obrazovanja i vještine koje nadzornik mora imati.

Sve to nadzornica koja im je dodijeljena još 2005. godine bilježila bi u svojim izvještajima nadležnom centru za socijalnu skrb, manje ili više revnosno. Nemali broj njezinih posjeta obitelji zaključen je bilješkom: 'Nitko mi nije otvorio vrata', a ima ih i tipa: 'Majka i ja skuhale smo kavu i porazgovarale o svakodnevnim problemima.' U školu nadzornica nije odlazila niti je kontaktirala s pedijatrom i obiteljskim liječnikom pa nije znala jesu li djeca cijepljena, odlaze li na preglede, nije ničim utjecala na poboljšanje uvjeta za odgoj i brigu o djeci. O očevu odlasku na liječenje nikad nije bilo govora jer on o tome nije htio ni čuti. Kad su pri nedavnoj reviziji pitali tu nadzornicu: koliko nadzor, prema njenoj procjeni, ima smisla, odgovorila je iskreno: 'Nema nikakva smisla'. A tijekom svih tih godina od države je za to primila oko 100 tisuća kuna.

Nadzor kao obiteljskopravnu mjeru zaštite prava i dobrobiti djeteta izriče Centar za socijalnu skrb u situacijama kad uoči višestruke negativnosti koje roditelj čini djetetu, pogreške i propuste u odgoju i brizi, bilo zbog nemara ili neznanja, koje se nisu uklonile ni nakon upozorenja, koje je prva mjera, a prije oduzimanja djeteta, što je krajnja mjera. Nadzornik može biti osoba iz sustava, dakle socijalni radnik, socijalni pedagog, psiholog iz centra, ali i osobe 'izvana', preporučljivo obrazovanja iz humanističkih znanosti, ali s kompetentnim znanjem i vještinama za usmjeravanje obitelji na učinkovito roditeljstvo. Za to su dobivali naknadu u visini osnovice pomoći za uzdržavanje, a to je 500 kuna, s tim da ako nadziru više od troje djece u istoj obitelji to može biti i dvostruko, a jedna osoba može provoditi najviše tri nadzora. Tijekom godina u sustav nadzora nije se diralo, a nedavna je revizija ministarstva Milanke Opačić pokazala da je to mnogima bio samo izvor dodatne zarade.

'Otkrili smo da su nadzore obavljale frizerke, novinari, osobe koje nikad nisu radile s djecom. Mnogi su, osobito u malim sredinama, zbog poznanstava dobili priliku za apanažu. Čak 40 posto nadzora traje više od godinu dana, a ima ih koji traju 19, 12, devet ili šest godina, a predviđeno je da traju najmanje šest mjeseci, dok se vidi pokazuju li se pomaci u funkcioniranju obitelji, i nikako im smisao nije da se obitelji dodijeli 'pridruženi član'. Kad smo pitali zašto to toliko traje, znali smo dobiti i odgovor da se na taj nadzor zaboravilo, a najčešće zato što se nisu radile revizije. Naišli smo i na nadzor nad ženom koja je već umrla!', kažu u Ministarstvu socijalne politike i mladih.

O učinkovitosti pojedinih nadzora govori i najnovije otkriće sustavnog silovanja kćeri, u čemu je sudjelovao i otac sa susjedom. Obitelj je u posljednje vrijeme bila pod nadzorom, a navodno je cijelo selo znalo za stravična događanja.