obostrana upala pluća

Druga preminula osoba od koronavirusa u Bosni i Hercegovini

24.03.2020 u 14:42

Bionic
Reading

Druga preminula osoba od posljedica zaraze koronavirusom u utorak u Bosni i Hercegovini je pacijent koji je bio smješten na Odjelu za infektologiju Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) u Mostaru.

''U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar od posljedica COVID-19 preminula je jedna osoba'', priopćeno je na konferenciji za novinare Kriznog stožera Hercegovačko-neretvanske županije, održanoj u Mostaru.

''Imao je obostranu upalu pluća i nažalost nismo uspjeli, preminuo je'', rekao je glasnogovornik Kriznog stožera HNŽ-a Darko Juka.

Po riječima glasnogovornika, radi se o 53-godišnjem muškarcu iz Konjica, koji je u bolnicu u Mostaru primljen u subotu. On je po medijskim navodima radio kao vozač direktora kompanije Igman iz Konjica, koja je na dan proglašavanja pandemije koronavirusa 11. ožujka 2020. organizirala veliku proslavu na kojoj je bilo 300 ljudi.

Još jedna osoba koja je smještena na odjelu za infektivne bolesti u Mostaru je u iznimno teškom zdravstvenom stanju i nalazi se priključena na respirator.

''Što se tiče prvozaraženog pacijenta i on je u teškom stanju, nalazi se na respiratoru i radimo sve što je u našoj moći'', rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a dr. Nermin Avdić. Na području koje pokriva SKB Mostar do sada su zaražene 23 osobe, od čega je najveći broj pozitivnih na virus COVID-19 na području Konjica, koji je, uz Banja Luku, jedno od najvećih žarišta zaraze u BiH.

Vlasti u Konjicu objavile su popis svih zaraženih osoba koronavirusom, ali i svih onih koji se nalaze u samoizolaciji, bilo da su bili u kontaktu sa zaraženima ili su se pak vratili iz inozemstva.

Ravnatelj Uprave civilne zaštite Županije zapadnohercegovačke Drago Martinović potvrdio je za Hinu da je sedam zdravstvenih djelatnika iz Širokog Brijega poslano u samoizolaciju jer su bili u kontaktu s prvom zaraženom osobom iz toga grada. U pitanju je troje liječnika, tri medicinske sestre te jedan laborant.