pandemija

Krizni stožer Hercegbosanske županije povukao odluku o zabrani ulaska drugih državljana BiH zbog COVID-19

23.03.2020 u 11:13

Bionic
Reading

Krizni stožer Hercegbosanske županije povukao je, u noći na ponedjeljak, raniju odluku kojom uvodi karantenu i zabranjuje ulazak svima zbog opasnosti od pojave i širenja koronavirusa, čak i drugim državljanima BiH, nakon niza kritika bošnjačkih političara kako se radi o udaru na ustavni poredak zemlje

U novoj odluci, donesenoj na izvanrednoj sjednici održanoj iza ponoći, Krizni stožer Hercegbosanske županije (HBŽ) je objasnio kako raniju uredbu o zabrani ulaska državljana Bosne i Hercegovine na područje Hercegbosanske županije stavlja izvan snage.

Naveo je kako je takva odluka donesena na prijedlog Kriznog stožera ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HBŽ-a te struke, kako bi se zaštitilo tamošnje stanovništvo od širenja pandemije koronavirusa. 'Odluka nije imala nikakvih drugih konotacija, a naročito ne političkih', navodi u priopćenju Krizni stožer HBŽ.

Stožer je istodobno pozvao više razine vlasti u BiH da 'hitno poduzmu konkretne mjere pomoći prema zdravstvenom sustavu Hercegbosanske županije i sprječavanju širenja pandemije virusa COVID-19'. Zdravstvene ustanove na području Hercegbosanske županije su iznimno oskudno opremljene.

Prema medijskim navodima, na području cijele županije postoje dva respiratora, od kojih je jedan namijenjen za održavanje pacijenata u pokretu. Trojica bošnjačkih dužnosnika, predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, iz vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), te državni ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić (Stranka za bolju budućnost -SBB BiH) nazvali su odluke vlasti HBŽ-a udarom na ustavni poredak te su zaprijetili podizanjem kaznenih prijava protiv odgovornih osoba.

Uz državnu razinu vlasti, koja ima malo operativnih nadležnosti, unutar entiteta Federacije BiH postoji još jedna, županijska razina vlasti pri čemu su nadležnosti entiteta i županija često nejasno podijeljene.

Krizni stožer HBŽ objavio je u nedjelju navečer i popis 249 osoba koje su u samoizolaciji. Radi se o osobama koje su se vratile iz Hrvatske, Austrije, Njemačke i Italije.

Na području Hercegbosanske županije, koja graniči s Hrvatskom, do sada nije registriran nijedan slučaj osobe zaražene koronavirusom.