ŠEKS PREDSJEDNIČKOM KANDIDATU:

'Dragi Andrija, ti se ne moraš kreveljiti da budeš simpatičan'

31.10.2009 u 15:10

Bionic
Reading

Vodstvo HDZ-a pozvalo je danas članove Kluba utemeljitelja stranke na punu potporu radu predsjednice stranke i Vlade Jadranke Kosor te aktivan angažman u predsjedničkoj kampanji Andrije Hebranga

'Pozivam sve da punim srcem i svom snagom najbolje što znamo uložimo u izbornu pobjedu našega predsjedničkoga kandidata Andrije Hebranga', poručila je Kosor utemeljiteljima HDZ-a na Konvenciji kluba u zagrebačkom hotelu Porin.

Potporu utemeljitelja Kosor traži i za svoj rad u Vladi, u vremenima u kojima je, kaže, nužno donositi nepopularne odluke.

Naglasila je da će Vlada za nekoliko dana zatvoriti državni proračun za sljedeću godinu, koji će, kaže, biti iznimno restritkivan, sa štednjom na svakoj poziciji.

Istaknula je da se ni u 2010. godini, bude li sve po planu, neće dirati stavke za dječji doplatak i rodiljne naknade, ali da su uštede na ostalim stavkama nužne da bi se očuvala stabilnost proračuna.

Istaknula je da je za sve te poteze nužno zajedištvo u stranci, poručivši da zajedništvo vlada i u vodstvu stranke, koje se, kaže, dogovara o svemu.

Podsjetila je da će Hrvatski sabor u ponedjeljak raspravljati o prijedlogu Arbitražnog sporazuma sa Slovenijom.

Kao ključni moment sporazuma navela je činjenicu da je njime utvrđeno da procesni rokovi počinju teći od potpisivanja pristupnog ugovora s EU.

'Svi procesni rokovi za arbitražni sud počinju teći tek u trenutku kada Hrvatska potpiše sporazum o pristupanju EU, dakle tek onda kada postane članica EU. To neki ne žele razumjeti', kazala je Kosor, koja predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću spočitava što u petak nije došao na dogovoreni sastanak u Vladi.

'Bilo bi dobro da se, kada se netko dogovori za kavu s nekom damom, pa makar bila predsjednica Vlade i HDZ-a, na tu kavu dođe ili se ispriča zbog nedolaska, ali to je stvar stila', poručila je Kosor.

Stranačko zajedništvo ističe i predsjednik Sabora te član Predsjedništva HDZ-a Luka Bebić. 'Neka se ne raduju oni koji misle da će posijati sjeme razdora u HDZ-u i njegovu vodstvu, jer se to neće dogoditi', poručio je Bebić. Posebno je pohvalio rad premijerke Jadranke Kosor na čelu Vlade, ističući da se političari od državnika razlikuju po spremnosti da u teškim vremenima donose nepopularne odluke.

'Naš predsjednički kandidat nije Nadan Vidošević, nije Dragan Primorac, nije ni Milan Bandić. Naš kandidat je dr. Andrija Hebrang, čovjek koji zna i može. Mi nemamo rezervnoga kandidata', poručio je Bebić.

Potpresjednik Sabora i HDZ-a Vladimir Šeks za Hebrangove protukandidate kazao je da, uz podršku medija, 'istrčavaju na teren kao da je riječ o izborima za manekene, za miss ili za dvorske lude'. 'Dragi Andrija, ti se ne moraš kreveljiti da budeš simpatičan. Ostani kakav jesi', poručio je Šeks Hebrangu.

Predsjednik Kluba utemeljitelja Đuro Perica naglasio je da utemeljitelji u potpunosti podržavaju predsjednicu stranke i HDZ-ova predsjedničkog kandidata. 'Ima i onih koji su otišli iz stranke i izabrali drugi put. To je njihovo demokratsko pravo, ali naš kandidat je Andrija Hebrang i nemojte da vidim da netko fuša i da ovdje plješće, a tamo zaokružuje ne znam koga', poručio je Perica.

Sam Hebrang istaknuo je, pak, da će se kao predsjednik truditi obnoviti zajedništvo države, kako bi Hrvatsku doveo na razinu drugih članica EU. Naglasio je i da neće biti predsjednik koji dijeli i svađa, nego koji miri, da neće iznositi prljavo rublje pred stranim državnicima te da će poštovati Crkvu, koja je, kaže, u Hrvatskoj uvijek bila ne samo duhovni vođa, nego i društveni korektor.