UREDNO REGISTRIRANI

Dok policija štrajka, u Sloveniju ušlo 6 tisuća migranata

19.11.2015 u 11:27

Bionic
Reading

Od sredine prošlog mjeseca do danas u Sloveniiju je ušlo 236.877 migranata i izbjeglica, a u zadnja 24 sata njih 6.077, pokazuju podaci koje je u četvrtak ujutro objavila slovenska policija, koja nastavlja s normalnim postupcima registracije migranata unatoč jučer započetom štrajku

Sindikat slovenske policije, koji je od srijede u štrajku i zahtijeva povećanje plaća i poboljšanje radnih uvjeta za policajce, tvrdi da se unatoč štrajku postupak registracije i prihvata izbjeglica i migranata na granici s Hrvatskom nije usporio i da se odvija normalno.

Policija će i dalje izvoditi zadaće koje su joj dane, a rad s migrantima će se normalno nastaviti, kazao je predstavnik policijskog sindikata Radivoj Uroševič.

Na prihvatu i registraciji migranata dnevno radi skoro 250 policajaca i policajki iz policijske uprave Novo Mesto.

'Postupak registracije traje dvije do tri minute. Osobni podaci i fotografija migranta unesu se u računalni sustav, te tako automatski provjere u nacionalnoj i Interpolovoj bazi podataka', kazao je glasnogovornik policijske uprave Novo Mesto Bojan Tomc.

Mnogi migranti nemaju osobnih dokumenata, ali se kod onih koji imaju putovnicu obavi elektroničko čitanje podataka, nakon čega im se uzmu i otisci prstiju, a prije same registracije obavi se sigurnosni pregled prtljage i osoba, dodao je Tomc.

Nakon terorističkih napada u Parizu krajem prošlog tjedna slovenska policija pojačala je sigurnosnu kontrolu migranata i izbjeglica koji ulaze u državu, ali time nije zadovoljna desna oporba koja tvrdi da bi u novoj sigurnosnoj situaciji propuštanje izbjeglica trebalo potpuno obustaviti jer je riječ o 'ilegalnim ulascima' u zemlju stranaca koji se često ne mogu identificirati nikakvim dokumentima ili imaju krivotvorene i lažne dokumente.

Pitanje izbjegličke krize bit će, uz reformu EU-a koju predlaže Velika Britanija, jedna od tema današnjeg radnog sastanka premijera Mire Cerara s britanskim premijerom Davidom Cameronom u Londonu.