Meteosat treće generacije

U svemir je lansiran satelit koji će donijeti revoluciju u prognozu vremena, pogledajte kako je to izgledalo

14.12.2022 u 10:29

Bionic
Reading

Prvi od ukupno tri satelita Meteosat treće generacije (MTG), koji će omogućiti revolucionaran napredak u praćenju i prognoziranju vremenskih prilika u Europi, lansiran je sinoć oko 21.30 po našem vremenu iz Francuske Gvajane

Novi satelit Metosatove konstelacije MTG, koji će vremensku prognozu u Europi podignuti na novu razinu, lansiran je u utorak navečer iz Francuske Gvajane na raketi Ariane 5. Kako piše DHMZ, MTG je novi program operativnih geostacionarnih meteoroloških satelita Europske organizacije za korištenje meteoroloških satelita (EUMETSAT). Ovim programom značajno će se unaprijediti prognoza vremena, nadzor stanja i promjena u atmosferi, na površini Zemlje i mora te će se osigurati kontinuitet niza EUMETAST-ovih satelitskih mjerenja za istraživanja klime na sljedećih impresivnih 60 godina.

MTG program donosi revoluciju u kvaliteti i količini meteoroloških podataka veće prostorne rezolucije i osobito učestalosti mjerenja koja se s ovom generacijom satelita približava kontinuiranom promatranju što je iznimno važno kod prognoze neposrednog razvoja vremena, posebice potencijalno opasnog vremena. Novi MTG tako će omogućiti i detekciju i dostavljanje podataka o munjama, što znači da će praćenje olujnih sustava biti još bolje nego je to dosad bilo moguće.

Moći će se mjeriti i koncentracije aerosola i plinova u tragovima nad Europom s periodom od 60 minuta, čime će se dobiti bolji uvid u kvalitetu zraka nad našim kontinentom. MTG program razvijao se preko dva desetljeća i rezultat je suradnje Europske svemirske agencije (ESA) i EUMETSAT-a s industrijskim partnerima predvođenim Thales Alenia Space grupacijom.

Svi sateliti bit će u geostacionarnoj orbiti, oko 36.000 kilometara od Zemlje, iznad Ekvatora i s pogledom na Europu i Afriku. EUMETSAT naglašava kako će treća generacija njihovih satelita dostavljati barem 50 puta veću količinu podataka u odnosu na aktualnu Meteosat misiju.