matthew palmer:

'Dodik ostaje pod američkim sankcijama dok ne podrži teritorijalni integritet BiH'

04.12.2018 u 17:43

Bionic
Reading

Čelnik Republike Srpske i trenutni predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik ostat će pod sankcijama koje su mu nametnule Sjedinjene Države sve dok ne promijeni svoje ponašanje, a na njihovo eventualno ukidanje neće utjecati činjenica da je izabran za člana Predsjedništva BiH, izjavio je u utorak zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Matthew Palmer.

"On (Dodik) i dalje ostaje pod sankcijama SAD-a jer to što je postao član Predsjedništva BiH nije jedan od kriterija za uklanjanje sankcija. Dodik zna što se od njega očekuje kako bi sankcije bile uklonjene i željeli bismo vidjeti da on ide tim putem", izjavio je Palmer u intervjuu kojega je dao bosanskohercegovačkim novinskim agencijama tijekom boravka u Sarajevu, kamo je doputovao kako bi sudjelovao na redovitoj sjednici Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), kojega čine najznačajnije zapadne zemlje te Rusija i Turska.

Palmer je ujedno najviše rangirani američki diplomat koji se bavi jugoistočnom Europom. Sankcije Dodiku, koje podrazumijevaju zabranu putovanja u SAD, zamrzavanje njegove imovine na američkom tlu te zabranu američkim državljanima da s njim posluju, uvedene su početkom 2017., a Palmer je podsjetio kako su one rezultat "antidaytonskog djelovanja" sadašnjeg predsjedatelja Predsjedništva BiH.

Po Palmerovim riječima, od Dodika se u Washingtonu očekuje da potvrdi kako podržava teritorijalni integritet BiH odnosno ne zagovara secesiju Republike Srpske.

Američka je vlada uoči listopadskih izbora sankcije nametnula i Nikoli Špiriću, potpredsjedniku Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), a Palmer je podsjetio kako je to učinjeno zbog Špirićeve umiješanosti u korupciju, za koju je istaknuo kako "nagriza BiH" i potkopava vjerodostojnost vlasti u njoj.

U oba slučaja nametnute sankcije imaju za cilj pokazati koliko je Washingtonu stalo do potpore miru i stabilnosti na zapadnom Balkanu, istaknuo je visoki američki dužnosnik.

  • +3
Milorad Dodik Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Palmer je potvrdio kako Trumpova administracija snažno podupire aspiracije zemalja zapadnog Balkana da postanu dio euroatlanskih integracija. Kazao je kako se to odnosi i na članstvo u NATO-u, istaknuvši kako Srbija zapravo ima puno bolje odnose s Alijansom nego što se to predstavlja, a u svakom je slučaju na tom planu korak ispred BiH, gdje vlasti u Republici Srpskoj odbijaju dopustiti približavanje NATO-u pozivajući se spremnost da u stopu prate odluke Beograda.

Dužnosnik State Departmenta istaknuo je kako se Rusiji ne smije dopustiti da određuje državama zapadnog Balkana hoće li biti dio nekog integrativnog procesa, a djelovanje Moskve u ovoj regiji ocijenio je "destabilizirajućim" i štetnim za mir i stabilnost.