predomislio se

Dodik ipak neće uhititi Schmidta: 'Jednog dana ćemo ga istjerati'

10.09.2023 u 15:53

Bionic
Reading

Čelnik bosanskohercegovačkih Srba Milorad Dodik povukao je ranije izrečenu prijetnju uhićenjem visokom predstavniku Christianu Schmidtu ako kroči u Republiku Srpsku, no poručio mu je u nedjelju da nije dobrodošao u taj entitet gdje se s njime nitko neće susresti.

Nakon Dodikovih prijetnji izrečenih ranije ovaj tjedan reagirali su američki State Department, Europska unija i Velika Britanija ističući da bi uhićenje njemačkog političara na čelu međunarodne uprave u BiH na području Republike Srpske predstavljalo kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma.

Sam Schmidt poručio je da će sljedećeg tjedna posjetiti Republiku Srpsku te da ga Dodik u tome neće spriječiti.

U nedjelju je Dodik opetovao da ne priznaje Christiana Schmidta za visokog međunarodnog predstavnika budući da njegovo imenovanje nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a kao što je to običaj s njegovim prethodnicima, no povukao je ranije prijetnje da će biti uhićen te deportiran ako stupi na teritoriji Republike Srpske te .

„Nitko od nas neće nikakvu silu primijeniti. To je više neko bildanje mišića koje će oni pokušati. Schmidt nije dobrodošao u Republiku Srpsku i njezine institucije i nije se ni s kim sastao otkad je došao“, istaknuo je  Dodik.

Dodao je kako će policija spriječiti incident ne isključujući međutim 'neugodnosti' u slučaju da visoki predstavnik ipak dođe u taj entitet sljedećeg tjedna.

„Јednog dana ćemo ga istjerati“, poručio je Dodik i podsjetio kako je Narodna skupština Republike Srpske donijela odluku da ne prihvaća nijednu Schmidtovu odluku.