NEKE ODMAH, NEKE U NEDJELJU

Dobra vijest: Ukidaju se mjere, normalan život vraća se na Brač

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 22.05.2020 16:14
  • Objavljeno 22.05.2020 u 15:54
Brač, ilustracija

Brač, ilustracija

Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

Krizni stožer otoka Brača je, uz suglasnost epidemiologa, predložio ukidanje svih posebnih mjera koje trenutno važe na tom otoku, objavljeno je u petak poslijepodne. Mjere koje su u ostatku Hrvatske vrijedile do 27. travnja na Braču bi trebale potpuno prestati važiti u nedjelju 22. svibnja točno u ponoć. Neke od njih ukinule bi se i ranije, čim stigne potvrda iz Zagreba

Nakon što je prije dva tjedna u mjestu Nerežišća otkriveno novo žarište koronavirusa te nakon što je on proširen na gotovo sva otočna naselja i zarazio četrdesetak osoba provedena su opsežna testiranja, no među nekoliko stotina testiranih nisu otkriveni novozaraženi. Epidemiološka situacija na blokiranom otoku potpuno se smirila.

'Na današnjoj sjednici Kriznog stožera otoka Brača, uz suglasnost predstavnika epidemiološke službe, a s obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju, na otoku je predloženo ukidanje svih mjera koje su trenutno na snazi', objavio je Krizni stožer Brača.

Prijedlog su usuglasile sve lokalne jedinice na otoku i njihovi stožeri civilne zaštite, a za povratak na 'relaksirani' način života, kakav vrijedi u ostatku Hrvatske, treba ga potvrditi Nacionalni stožer civilne zaštite.

'Predloženo je da se mjere ukinu redoslijedom i tempom uvođenja, tj. da se od ponoći ukinu mjere ograničenja prijevoza i zabrane napuštanja prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj te u potpunosti prekine s režimom propusnica za promet između svih jedinica lokalne samouprave na otoku, kao i suglasnosti za prijevoz trajektima kopno - otok, dok bi za ostatak mjera koje između ostalog ograničavaju rad trgovina, tržnica i ribarnica, održavanje pogreba i vjenčanja, društvenih, sportskih i vjerskih okupljanja, uporabu dječjih i sportskih igrališta i zadržavanje na ulicama i koje su uvedene kasnije, predlaženo da prestanu vrijediti u nedjelju 24. svibnja 2020. godine točno u ponoć. Očekuje se konačna odluka nacionalnog stožera CZ RH, koju ćemo objaviti odmah po njenom donošenju', stoji u obavijesti Kriznog stožera Brača.

Po usvajanju prijedloga škole na otoku trebale bi početi s radom u srijedu 27. svibnja, u skladu s mjerama i programom koji je na snazi u ostatku Hrvatske.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!