ISPARILE DVIJE MILIJARDE

Dobit banaka strmoglavila se za 73 posto

11.02.2014 u 10:50

Bionic
Reading

Prema preliminarnim podacima HNB-a objavljenim u ponedjeljak, neto dobit hrvatskih kreditnih institucija u 2013. iznosila je 756,7 milijuna kuna. U odnosu na 2012., kada je prema istom statističkom izvoru neto dobit iznosila oko 2,8 milijarda kuna, riječ je o padu za oko 73,1 posto

'Slikovitije, prošlogodišnja dobit kreditnih institucija iznosila je 27 posto neto dobiti iz 2012. Kada sve analize budu napravljene, pokazat će se da je povrat na kapital u hrvatskim bankama u prosjeku pao ispod dva posto, što je oko tri puta manje od povrata na hrvatske državne obveznice', kaže Velimir Šonje, direktor Arhivanalitike.

On smatra da je pad neto dobiti banaka manjim dijelom posljedica višegodišnjeg padajućeg trenda koji je uz manje oscilacije prisutan od početka krize. Dodatan negativan utjecaj u prošloj je godini vjerojatno nastao kao posljedica formiranja dodatnih rezervacija

Podsjetimo da je prošle godine primijenjena HNB-ova nova, zaoštrena regulacija koja zahtijeva pojačano rezerviranje problematičnih plasmana. Još nije objavljen detaljan prikaz računa dobiti i gubitka iz kojeg bismo mogli detaljno analizirati pojedine stavke koje su utjecale na rezultat.

'Treba podsjetiti da je kapitalna adekvatnost hrvatskih banaka najveća u EU-u. Zbog toga ovaj rezultat neće imati nikakav učinak na stabilnost hrvatskog bankovnog sustava. Međutim, za očekivati je da će se pojačati otprije prisutna želja vlasnika hrvatskih banaka da viškove kapitala ne zadržavaju u Hrvatskoj nego da ih presele u banke koje posluju na prosperitetnijim tržištima', kaže Šonje.

'Bruto dobit banaka lani je iznosila 1,17 milijardi kuna što je znatno manje nego u 2012., a razlog je smanjivanje kamatnih prihoda za 1,6 milijarde kuna te oko dvije milijarde kuna rezervacija. No rezultati su u skladu s očekivanjima i u ovom trenutku nema negativnih iznenađenja', komentirao je preliminarne rezultate banaka za portal Banka.hrDamir Odak, viceguverner HNB-a.

'S druge strane, banke su uspješno upravljale općim administrativnim troškovima te su uspjele očuvati svoj operativni rezultat', dodao je Odak.

Kako su ovo nekonsolidirani rezultati, u središnjoj banci očekuju da bi po objavi konsolidiranih rezultata moglo doći do promjene jer bi rezervacije mogle biti i nešto veće.