SPRIJEČEN KRAH

Lokalne banke preuzele dvije ispostave Sberbanke u BiH

03.03.2022 u 17:33

Bionic
Reading

Banjolučku filijalu Sberbanke kupila je lokalna Nova banka, objavili su u četvrtak tiskani mediji u Bosni i Hercegovini (BiH), dok je vlasnik nekadašnje ruske podružnice sa sjedištem u Federaciji BiH postala ASA banka, čime je spriječen njihov krah zbog sankcija uvedenih Rusiji i naglog povlačenja depozita.

Nedugo nakon početka agresije na Ukrajinu i oštrih sankcija Zapada, upravu nad dvije ispostave Sberbanke u BiH privremeno su preuzeli entitetski bankarski regulatori.

Zamjenik direktora Agencije za bankarstvo Republike Srpske Srđan Šuput potvrdio je kako je lokalna Nova banka kupila banjolučku ispostavu. Dodao je kako banka već danas počinje normalno raditi, nakon što je dobila strateškog partnera.

Prethodno je ASA banka iz Sarajeva kupila Sberbank BiH u entitetu Federacije BiH. Na taj je način ta sarajevska banka postala najveća lokalna banka.

Objema ispostavama ruske Sberbanke u BiH prijetio je krah nakon sankcija koje je Zapad uveo ruskim poslovnim subjektima. Građani su pohrlili na šaltere pokušavajući podići svoje depozite, čime je također bila ugrožena njihova likvidnost.

Sberbank, kao i ostale inozemne banke, moraju imati sjedište u oba entiteta - i u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj žele li poslovati na tom dijelu teritorija BiH.