PROGNOZA VREMENA

Do ponedjeljka toplo i pretežno sunčano, a onda stiže promjena

10.05.2020 u 08:08

Bionic
Reading

U nedjelju nas očekuje djelomice sunčano vrijeme s promjenljivom naoblakom, razmjerno vjetrovito i toplo. Uglavnom na Jadranu i u predjelima uz njega mjestimice može pasti malo kiše, prijepodne na sjevernom dijelu, a sredinom dana i poslijepodne na jugu

Puhat će umjeren, u gorskim i sjeverozapadnim predjelima na udare jak jugozapadni i južni vjetar, a na Jadranu umjereno i jako jugo. Najniža jutarnja temperatura većinom od 8 do 13, na Jadranu od 12 do 17, a najviša dnevna između 21 i 26, na istoku i do 27 °C.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu bit će djelomice sunčano i iznadprosječno toplo. Vjetar povremeno umjeren jugozapadni. Jutarnja temperatura uglavnom između 9 i 12 °C, a najviša dnevna od 24 do 27 °C. Podjednako će toplo biti i u središnjoj Hrvatskoj, uz djelomice sunčano vrijeme s promjenljivom naoblakom, te razmjerno vjetrovito i uglavnom suho. Puhat će umjeren, ponegdje i jak jugozapadnjak.

Na sjevernom Jadranu i u gorju promjenljivo uz sunčana razdoblja. Ponegdje može pasti i malo kiše, uglavnom u Gorskom kotaru i na širem riječkom području. Puhat će umjeren i jak jugozapadnjak, prema otvorenome moru jugo. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, uz obalu između 13 i 16 °C, a najviša dnevna uglavnom od 19 do 22 °C.

I u Dalmaciji promjenljivo oblačno uz sunčana razdoblja. Malo kiše ponegdje može pasti uglavnom u unutrašnjosti. Puhat će umjereno i jako jugo pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura od 8 do 11 °C, na moru između 14 i 16 °C, a najviša dnevna od 20 do 23 °C.

Promjenljivo i razmjerno toplo i na jugu Hrvatske. Uz povremeno više oblaka mjestimice će biti kiše, a moguć je i poneki pljusak. Puhat će umjereno, prema otvorenome moru i jako jugo.

  • +8
Građani su iskoristili sunčanu i toplu subotu za boravak u parku Maksimir Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

U ponedjeljak u unutrašnjosti promjenljivo uz izraženu južinu. Mjestimice kiša i to uglavnom u zapadnim krajevima, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. U utorak većinom oblačno s kišom, uglavnom u prvom dijelu dana, te uz osjetan pad dnevne temperature zraka. U srijedu djelomice sunčano ponegdje uz malo kiše, većinom na zapadu, uz porast temperature.

Na Jadranu do srijede promjenljivo i nestabilno, u ponedjeljak uz jako i olujno jugo, koje će u utorak oslabjeti, a na sjevernom i srednjem dijelu prolazno će zapuhati bura. U ponedjeljak i utorak kiše će biti posvuda, pri čemu su mogući i pljuskovi s grmljavinom. U srijedu djelomice sunčano, na sjeveru ponegdje uz malo kiše, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.