muke po koeficijentima

Djelatnici Hitne nezadovoljni Vladinim prijedlogom, najavili štrajk

26.01.2024 u 09:15

Bionic
Reading

Hrvatski sindikat hitne medicine objavio je priopćenje o Vladinoj uredbi o koeficijentima za državne i javne službe, poručivši kako je ona loša. Sindikalisti kažu da neće pristati na uredbu te da će štrajkati dok ne ostvare svoja prava

'O novoj uredbi na koeficijente za djelatnike hitne službe imamo nažalost, sada više i ne riječi ljutnje, nego razočarenja u sustav i obećanja nadležnog ministarstva, ali u velikoj mjeri i kolega iz sindikata koji su se hvalili kako su otimanjem članstva postali reprezentativni, a sada odšutili tamo gdje su trebali biti glasni.

Što je ovom uredbom loše? Gotovo sve. Od onoga da koliko god povećanje neto plaće bilo ono ne prati inflaciju i sve ono što je oduzeto ili nepriznato ranije', piše u priopćenju objavljenom na Facebook-profilu sindikata, koji potpisuje predsjednik Danijel Šota.

'Jedno je ipak jako vidljivo, a neću pretjerati ako kažem da je gadljivo – koliko su podigli koeficijent ravnateljima??!? Jedan socijalni radnik ili ekonomista ima gotovo dvostruko veću plaću od profesora doktora kirurga ili interniste, samo zato što je politički, iako nesposoban, uhljebljen na to mjesto?!? To su ti isti zbog kojih su bolnice, Zavodi ili Domovi zdravlja u teškim minusima ili tužbama??

Vozač hitne 1.6, a turistički vodič 1.7? Fotograf 1.55, a viši fotograf 1.77?? Ili mornar i vozač saniteta isti koeficijent??', piše u priopćenju.

'Obrazloženje ministra zdravstva kako će liječnici s dežurstvima imati dvostruko više??? Pa tko te pita za dežurstva, zašto nisi objasnio da je to još jedno radno vrijeme gotovo??', navodi se.

'Koliko će plaća djelatnicima hitne i saniteta narasti kad se ukine covid dodatak, onima koji imaju jer ga pola države ne dobiva odlukom tih istih ravnatelja kojima se daje dvostruko veći koeficijent??? Što je s dodacima za teren, stres, psihofizički izuzetno naporan posao, rizik od ozljeda, stradanja, fizičkog napada, noćnog i smjenskog rada?', pitaju se u Sindikatu.

Pored toga kažu da neće pristati na 'sramotni prijedlog koji vrijeđa dostojanstvo i poziv, vrijeđa svu žrtvu jedne službe koja je na prvoj crti zdravstva' te poručuju da će u skladu sa Zakonom sudjelovati u štrajku sve dok ne ostvare prava koja im pripadaju.