U SIBIRU

Divovska rupa 'na kraju svijeta' zbunila znanstvenike

17.07.2014 u 12:16

Bionic
Reading

U Sibiru se iznenada pojavila divovska rupa. Ruski znanstvenici još nisu sigurni kako je nastala

Piloti helikoptera primijetili su krater na ruskom poluotoku Yamal koji su zatim snimku neobične pojave stavili na internet. To područje tamošnji stanovnici nazivaju 'krajem svijeta', piše britanski Telegraph

Ruski znanstvenici tragaju za objašnjenjem divovske rupe dok se internet zabavlja raznim teorijama zavjere i vanzemaljskim objašnjenjima. Krater je između 50 i 80 metara u promjeru i po svježoj zemlji koja ga okružuje i spaljenom središtu dalo bi se zaključiti da se radi o mjestu udara meteorita. Još jedno moguće objašnjenje iznenadne pojave rupe u zemlji je eksplozija plina.

Stručnjaci kažu da je vrlo mala vjerojatnost da bi udar meteorita koji za sobom može ostaviti takvu rupu prošao neprimijećeno s obzirom na to da u blizini rade djelatnici naftne tvrtke, a poluotok je i dom uzgajivača sobova.


Mnogi smatraju da je cijela priča zapravo samo obična internetska prevara. No pretpostavljamo da je istina, kako to obično biva, nešto manje nevjerojatna od NLO-a i sličnih objašnjenja.

Pod tundrom se tijekom ljeta često stvaraju humci zbog nakupljanja vode nakon odmrzavanja podzemnog leda. Ti humci eruptiraju kad pritisak previše naraste.

Poluotok Yamal inače je područje velikih zaliha nafte i plina koje Vladimir Putin želi pretvoriti u arktičke zalihe energije za Rusiju.