najbrži izlaz iz krize

Divjak u Bruxellesu: Svi su istaknuli da se na ulaganja u obrazovanje mora isključivo gledati kao na investicije

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 08.11.2019 16:00
  • Objavljeno 08.11.2019 u 16:00
Blaženka Divjak

Blaženka Divjak

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Zemlje članice EU-a prepoznaju da na ulaganja u obrazovanje ne treba gledati kao na trošak nego isključivo kao investicije i one zemlje koje su u vrijeme krize ulagale u obrazovanje, u plaće u obrazovanju, najbrže su izlazile iz krize, izjavila je u petak hrvatska ministrica znanosti, obrazovanja i sporta Blaženka Divjak

Ministrica Divjak sudjeluje u Bruxellesu na Vijeću za obrazovanje, mlade, kulturu i sport, na kojem predstavlja prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a u području koje pokriva njezin resor. Ministri obrazovanja također su imali zajednički sastanak s ministrima financija zemalja članica na kojem se govorilo o važnosti kvalitete obrazovanja i osposobljavanja za gospodarstvo.

"Sa zajedničkog sastanka upućene su važne poruke koje ćemo mi uklopiti kada budemo predsjedali Vijećem EU-a u naše programe i to u podizanje ulaganja u obrazovanje čiju važnost prepoznaju sve države. Prepoznato je također da su one države koje su u vrijeme krize ulagale u obrazovanje, u plaće u obrazovanju ujedno i one zemlje koje su najviše od toga imale koristi, koje su brže izlazile iz krize i koje imaju najviše šansi u modernom društvu vezano uz ekonomiju koja se temelji na 4. industrijskoj revoluciji", rekla je Divjak.

"Ono što posebno veseli jest da su svi istaknuli da se na ulaganja u obrazovanje mora isključivo gledati kao na investicije, a ne kao na trošak i da je to prioritet ne samo zato što to podiže zapošljivost nego i odgovara na brojne društvene izazove poput borbe protiv različitih populizama kao i na razvoj demokracije", dodala je ministrica.

Budući da je ovo zadnji sastanak Vijeća za obrazovanje, mlade, kulturu i sport za vrijeme finskog predsjedništva, buduće, hrvatsko predsjedništvo, ima prigodu predstaviti svoje prioritete.

"Danas prvi put predstavljamo prioritete hrvatskog predsjedništva na nekom od ministarskih vijeća ovdje u Bruxellesu. Naši prioriteti govore o tome da se Europa mora razvijati jednoliko, na način da se nikoga ne zapostavlja, kao Europa koja povezuje, Europa koja je sigurna za sve svoje građane i Europa koja je svjetski lider. Mi u svojim sektorskim prioritetima fokus stavljamo na učitelje, oni su ti koji moraju biti osposobljeni za nove škole, za škole budućnosti koje onda stvaraju i temelje za poslove budućnosti", kaže Divjak.

Ministrica dodaje da su prioriteti hrvatskog predsjedanja u njezinu području također vezani i uz kretanje visokoobrazovnih ljudi i stručnjaka unutar Europe.

"Mi potičemo mobilnost mozgova, koja nije samo odlazna, nego i dolazna mobilnost", rekla je ministrica.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!