SVI SLOŽNI

Divjak sa studentima: Sve stipendije treba izuzeti iz porezne olakšice

24.08.2017 u 15:47

Bionic
Reading

Predstavnici Hrvatskog studentskog zbora (HSZ) i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak složili su se da sve stipendije treba izuzeti iz porezne olakšice za roditelje, tj. iz granice od 15.000 kuna koliko sada student smije zaraditi, a da svejedno bude porezna olakšica roditeljima, priopćio je u četvrtak HSZ.

Poduzet će se svi potrebni koraci kako bi se to što prije ostvarilo, navodi u priopćenju HSZ-a nakon sastanka s ministricom Divjak i njezinim timom održanog u srijedu. Napominju da se na sastanku razgovaralo o svim zakonima koji se tiču studenata, pravilnicima koji reguliraju subvencionirani smještaj i prehranu, te općenito o studentskom životu i studentskom standardu. 

Na sastanku su ukratko pregledani svi pravilnici i zakoni koji reguliraju studentski život i standard. Usuglašeno je da sve buduće promjene moraju biti cjelovite te da svi zakoni moraju biti usuglašeni, a ne da se ide u parcijalna rješavanja problema.

HSZ napominje i da ih je pomoćnik ministrice Tomislav Sokol izvijestio je da će se u petak, 25. kolovoza, održati sastanak radne skupine za izradu nacrta prijedloga Zakona o obavljanju studentskih poslova. HSZ se nada da će to biti posljednja sjednica te radne skupine te da će uskoro krenuti javna rasprava.

Također su obaviješteni da će vrlo brzo krenuti povjerenstvo za izradu izmjena Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju, te da će se donositi novi Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

  • +4
Studenti kao saborski zastupnici Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek