Sumirra

Studenti u strahu od prelaska poreznog praga konačno imaju svoju aplikaciju

21.07.2017 u 11:35

Bionic
Reading

Kada se dva FER-ovca, TVZ-ovac i ekonomist spoje, rezultat je proizvod koji pomaže ne samo studentima koji džeparac zarađuju preko studentskih servisa, već i općoj populaciji

Studentima se u ovo doba prošle godine dizala kosa na glavi. Kaos zbog poreznih olakšica, promjena pravilnika i opće neinformiranosti svima je ostao u sjećanju. S time su se susreli i Petar Šegina, Stanko Krtalić Rusendić, Filip Šuste i Marko Božac. No jednim imenom, oni su Sumirra.

Kalkulator za porez

'S obzirom na to da smo svi u timu radili tijekom studija kako bi pokrpali svoje studentske budžete, svi smo se susretali s istim problemima prelaska poreznih pragova zbog čega smo morali oprezno zbrajati svoje plaće' objašnjava Marko. Ubrzo su shvatili kako i ostali studenti imaju isti problem, pa su odlučili pomoći svojim akademskim kolegama.

Napravili su obični kakulator, ali iz njega se rodila Sumirra - osobni financijski asistenta za studenta koji sam prati prihode i obavještava korisnike o poreznim pravilima.

U početku je bilo teško, jer je Marko kao ekonomist u timu objašnjavao ostatku tima (koji su na TVZ-u i FER-u) porezna pravila. 'Kolegama s FER-a je trebalo dosta vremena, a meni živaca, dok su shvatili kako sustav funkcionira' sa smješkom se prisjeća Marko.

Radio, pa zaboravio na prekoračenje

Jedna od zanimljivijih situacija dogodila se jednom od članova prilikom rada na samoj aplikaciji. 'Jednom smo se toliko bili udubili u posao, da je jedan od kolega shvatio da će ubrzo prijeći porezni prag o čemu uopće nije vodio računa' kaže Marko.

Ovaj interdisciplinarni tim je jedan od timova druge generacije SPOCK-a i uzbuđeni su započeti program u novoj akademskoj godini. Za sve koji se žele dogodine  Već sad Sumirru koriste 40-ak studenata, a od SPOCK-a tim očekuje potporu u radu kako bi Sumirru mogli proširiti i na opću populaciju.

Budite spremni odustati

No SPOCK nije jedino što im nudi priliku za napredak. 'Dogodine dolazi EU PSD2 direktiva koja nam otvara vrata za suradnju s bankama pa i u tome vidimo svoju priliku' tvrdi Marko. Sumirra je i osvojila 20 tisuća kuna na ovogodišnjem App Start Contestu.

Za sve studente koji se žele upustiti u ove vode, imaju par savjeta. 'Osmislite rješenje na problem, istražite što već postoji na tržištu i nađite svoju konkurentsku prednost' objašnjava Marko. No bitno je, uz svu tu upornost, da ste spremni odustati kada shvatite da nešto slično već postoji ili da nije financijski održivo.