UDAR NA ODLJEV MOZGOVA

Odlična vijest za studente: Dijeli se 7.600 novih stipendija godišnje!

13.07.2017 u 09:02

Bionic
Reading

Ministarstvo znanosti i obrazovanja osiguralo je iz strukturnih fondova Europske unije (EU) novac za 7600 novih stipendija godišnje u visokom obrazovanju, među kojima prvi put i za tri tisuće tzv. STEM stipendija za poticanje studiranja u tome području, te 4600 dodatnih socio-ekonomskih stipendija godišnje za studente slabijega socio-ekonomskog statusa.

STEM područje uvriježeni je naziv i skraćenica za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku i akronim je engleskih naziva tih područja (science, technology, engineering i mathematics), a obuhvaća široko područje prirodnih, tehničkih i biotehničkih znanosti te informatike. Kako u Hrvatskoj ne postoji dovoljno zanimanje za studij u tim područjima, Ministarstvo znanosti ove će jeseni - prvi put do sada, dodijeliti tri tisuće stipendija za te studije, istaknula je u srijedu ministrica znanosti i obrazovanja prof.dr. Blaženka Divjak na konferenciji za novinare u Ministarstvu znanosti i obrazovanja na kojoj su predstavljene nove stipendije za studente.

Dodatnih 4600 socio-ekonomskih stipendija godišnje pokrit će gotovo sve potrebe   

Uz tri tisuće STEM stipendija godišnje koje će se dodijeliti prvi put, od jeseni je Ministarstvo osiguralo i 4600 dodatnih socio-ekonomskih stipendija za studente slabijega socio-ekonomskog statusa. Ministrica Divjak podsjetila je kako se godišnje za te stipendije javljalo oko deset tisuća studenta koji su svi zadovoljavali potrebne kriterije, ali je do sada bilo moguće iz državnoga proračuna dodijeliti samo 5600 stipendija.

Zato je, objasnila je, Ministarstvo iz europskih strukturnih fondova povuklo dodatnih 270 milijuna kuna što je omogućilo dodatnih 4600 stipendija godišnje za tu najugroženiju skupinu studenata. Time bismo, istaknula je Divjak, pokrili gotovo sve iskazane potrebe za stipendiranje.

Istaknula je i kako je ova konferencija izvrsna prigoda za promoviranje stipendija te da su informacije izuzetno važne za buduće studente, one koji već studiraju te za njihove roditelje.

Prvi put stipendije za brucoše, ukupno pak 38 tisuća novih stipendija u pet godina

'Ove stipendije su izvrstan instrument koji omogućava našim studentima jednake prilike za visoko obrazovanje', rekla je ministrica. Osvrnula se i na činjenicu da je u tzv. STEM području puno manje studenata nego u drugim područjima uspješno završilo prvu godinu studija, odnosno steklo potreban broj ECTS bodova te im je potrebna pomoć. Isto tako, dodala je, trebamo i poticati buduće studente da upišu studije baš u tome području, jer je u Hrvatskoj razmjerno nizak postotak studenata koji upisuju takve studije.

  • +4
Studenti kao saborski zastupnici / Arhivska fotografija Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Za to je pak, izvijestila je ministrica, u europskim strukturnim fondovima osigurano 180 milijuna dodatnih kuna za sljedećih pet godina, a to pak znači tri tisuće STEM stipendija godišnje, odnosno 15 tisuća tih stipendija u sljedećih pet godina. Te stipendije do sada nisu postojale i to je novost kojoj je cilj motivirati studente za studije u području prirodnih, tehničkih, biotehničkih znanosti i informatike te povećati uspješnosti studiranja u tome području. To pak znači, dodala je, da će svaki deseti student koji upiše studij u STEM području od ove godine i dobiti stipendiju. 

Ministrica je ustvrdila kako su ove mjere 'na tragu da zaustavimo užasan odljev mozgova i da se unaprijedi pristup obrazovanju, a isto tako i kasnijem profesionalnom životu'. Računajući STEM i socio-ekonomske stipendije to je 38 tisuća novih stipendija u petogodišnjem razdoblju i to je upravo taj konkretan napredak, zaključila je.

Izvijestila je kako su STEM stipendije dio plana u formiranju pod radnim nazivom 'STEM Hrvatska'.     

  • +50
Blaženka Divjak Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Studentima poruka - redovito pratite svoje e-mailove, prvi put nema natječaja

Stipendije iznose 1200 kuna mjesečno kroz devet mjeseci, taj program stipendiranja odnosi se na razdoblje od kolovoza ove godine pa do lipnja 2022. Na novinarsko pitanje pitanje hoće li neki student moći dobiti i dvije stipendije, ministrica je odgovorila kako to neće biti moguće u ovom programu koje na neki način kontrolira Ministarstvo.

Načelnica Sektora za poslovanje visokih učilišta i studentski standard Ministarstva Kristina Ferara Blašković u svojoj je prezentaciji stipendija u visokom obrazovanju istaknula kako je riječ o potpuno novom načinu provođenja stipendija jer prvi put nema natječaja. To pak znači, objasnila je, da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja preko svojih digitalnih kanala, visokih učilišta, Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) prikupiti sve podatke i 'pronaći' studente koji imaju pravo na stipendiju. Dodala je kako će i svako visoko učilište koje provodi programe u STEM području dobiti barem jednu stipendiju za studente prve godine.

Ferara Blašković istaknula je kako bi htjela da i mediji budu posrednici u prenošenju poruke studentima da prate svoje e-mailove, jer će cijela procedura i sve informacije biti komunicirane putem e-mailova i to će biti jedni način na koji će moći ostvariti stipendije.