test za plenkovića

Divjak preživjela glasanje o povjerenju, većina sada ima 77 zastupnika uz jednog HDZ-ovca koji je krivo stisnuo

17.01.2020 u 12:58

Bionic
Reading

Saborski zastupnici glasali su u petak o opozivu ministrice obrazovanja Blaženka Divjak na način da je od ukupno 133 prisutnih 77 zastupnika bilo protiv opoziva, 55 za, a suzdržan je bio Željko Lacković iz Kluba Milana Bandića. 'Pogriješili ste? Nećemo ponovno. Kolega (Ivan, op.a.) Kirin javlja da je pogriješio', rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković neposredno nakon glasanja, uz smijeh prisutnih. Kada se već prešlo na iduću točku za glasanje, preko upaljenog mikrofona čuo se glas Mostovog Nikole Grmoje: 'Ništa od Stiera, Miloševića i Kovača. Nema tu hrabrosti. Sve je to tanko'

Zahtjev za opoziv ministrice Divjak pokrenuo je SDP, a potpisima su ga podržali zastupnici HSS-a, GLAS-a, HSU-a i Živog zida. Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić rekao je danas da bi pad Blaženke Divjak bio uvod u izvanredne izbore. On je, međutim, bio uvjeren da će ministrica preživjeti u Vladi.

Uoči glasanja o opozivu, predsjednik SDP-a Davor Bernardić zatražio je stanku, podsjećajući među polupraznim oporbenim klupama na sve navodne promašaje u ministričinom mandatu. Pritom je citirao HDZ-ovce koji su ranije žestoko kritizirali Blaženku Divjak. Stanku uoči glasanja zatražili su i Mostovci, Hrvoje Zekanović iz Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista te Krešo Beljak (HSS), nakon čega je stanka odobrena, a glasanje prebačeno za 14 sati.

Oporba je za opoziv trebala osigurati većinskih 76 ruku u sabornici, što bi značilo da su danas baš svi oporbeni zastupnici trebali glasati i pritom osigurati dodatne glasove iz redova vladajućih. S obzirom na unutarstranačko nezadovoljstvo vladavinom Andreja Plenkovića u HDZ-u, teoretski su se potrebne ruke mogle osigurati. Ipak, takav scenarij u ovom trenutku nije bio nimalo izgledan.

'Odbacit ćemo prijedlog SDP-a. Mi u vladajućima, a pogotovu u HDZ-u, nećemo takav prijedlog prihvatiti. Divjak ostaje ministrica. Uvjeren sam da ćemo jednoglasno podržati gospođu Divjak', rekao je Bačić jutros za N1.

Na pitanje je li dobio jamstvo zastupnika da će glasati za ostanak Divjak samo je kratko odgovorio: 'Uvjeren sam da ćemo jednoglasno podržati.' Što u slučaju ako neki glasaju protiv? Poručio je da ne može odgovoriti na hipotetsko pitanje.

'Razgovarao sam i s klubom zastupnika Milana Bandića, izvijestili su me da će jednoglasno podržati Divjak. Kad vladajuća većina ne bi sakupila dovoljan broj ruku, to bi bio uvod u izvanredne izbore', rekao je Bačić.

Vlada je na sjednici u prosincu prošle godine potpunosti odbacila prijedlog 31 oporbenog zastupnika u Saboru za pokretanje pitanja povjerenja ministrici Divjak.

'U cijelosti odbacujemo sve navode iz podneska i vezano za dio koji se odnosio na prosvjede prosvjetara, kao i sve ono što se odnosi na reformu sustava obrazovanja', rekao je tom prigodom predsjednik Vlade Andrej Plenković.

U saborskoj raspravi o izglasavanju nepovjerenja ministrici Divjak, koja je završila u četvrtak iza tri sata ujutro, premijer Andrej Plenković rekao je kako će ustrajati na obrazovnoj reformi, kojom je učinjen jedinstveni strateški iskorak.

  • +12
Rasprava o nepovjerenju ministrici Blaženki Divjak Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Ministrica Blaženka Divjak ocijenila je u četvrtak žalosnim da polovica od 30-ak zastupnika koji su potpisali zahtjev za njezinim opozivom nije bila u Saboru na raspravi o tome, a smatra kako je bolje da je ta rasprava bila u kasnim satima "da to djeca ne gledaju".

"Žalosno je da od 30-ak zastupnika koji su potpisali zahtjev za opoziv polovica uopće nije bila na raspravi, a u jednom trenutku nije bilo nikoga od njih", rekla je Divjak.

Komentirajući raspravu o njezinoj smjeni rekla je kako su "neki ljudi imuni na argumente".

"Ta razina licemjerja je stvarno nevjerojatna - izvješće Europske komisije je vjerodostojno ako služi tome da se nekoga napada, ali ako ta ista Komisija nekoga pohvali onda se veli da oni to nisu dobro shvatili", kazala je.

Što se javnosti tiče, Divjak kaže kako je bolje da je rasprava o njezinom opozivu bila u kasnim satima. "S obzirom na razinu rasprave, bolje je da to djeca ne gledaju", ustvrdila je.