uoči lokalnih izbora

DIP donatorima: Poštovati zakon, voditi računa o dozvoljenim iznosima

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 16.03.2021 11:37
  • Objavljeno 16.03.2021 u 11:37
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je tvrtke i građane koji namjeravaju donirati sudionike svibanjskih lokalnih izbora da to čine poštujući zakonska pravila te vode računa da je ograničen iznos koji mogu donirati.

Sve fizičke (građani i obrti) i pravne osobe koje namjeravaju donirati u novcu ili proizvodu, odnosno usluzi, DIP podsjeća da su kod uplate donacije dužni upisati svoje osobne podatke (ime, prezime/naziv, OIB te adresu) kako bi im primatelji donacije mogli izdati potvrdu o primitku donacije.

Za svaku donaciju donatori su dužni primatelju dostaviti potpisanu izjavu da se protiv njih ne vodi postupak naplate dospjelih nepodmirenih obveza prema državnom, odnosno proračunu županije, grada, općine.

Doniraju li stranku ili neovisnu listu u proizvodu/usluzi donatori su im dužni izdati potvrdu s naznačenom tržišnom vrijednosti darovanog proizvoda/usluge.

Za financiranje izborne promidžbe fizičke i pravne osobe mogu donirati političke stranke i neovisne liste jednokratno ili više puta, vodeći računa o ograničenju iznosa donacije - za fizičke osobe to je 30 tisuća kuna, za pravne 200 tisuća kuna.

Donacije u novcu uplaćuju se na poseban račun za financiranje troškova izborne promidžbe političke stranke, odnosno nositelja neovisne liste.

Donatori su dužni primatelju donacije dostaviti izjavu da se protiv njih ne vodi postupak naplate dospjelih nepodmirenih obveza prema državnom proračunu, odnosno proračunu jedinice samouprave ili zaposlenicima.

Ugovor o donaciji za donacije veće od 5000 kuna

Za donacije čija je vrijednost veća od 5000 kuna donator i primatelj dužni su zaključiti ugovor uz koji se treba priložiti i izjavu donatora da se protiv njega ne vodi postupak naplate dospjelih nepodmirenih obveza prema državnom, odnosno proračunu jedinice samouprave ili zaposlenicima.

Donacije čija je vrijednost veća od 5000 kuna za koje nije zaključen ugovor politička stranka, odnosno nositelj neovisne liste dužni su prijaviti nadležnom izbornom povjerenstvu te iznos vrijednosti takve donacije uplatiti u korist državnog proračuna, najkasnije u roku od 15 dana od dana primljene uplate.

Kako bi olakšalo donatorima, ali prije svega strankama i kandidatima, DIP je objavio vodiče za financiranje izborne promidžbe za članove predstavničkih i izvršnih tijela, dakle vijeća i skupština te načelnika, gradonačelnika i župana.

Dostupni su na DIP-ovoj mrežnoj stranici www. izbori.hr.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!