IZVJEŠĆE MINISTARSTVA PRAVOSUĐA

Dio topničkih dnevnika uzeo je sam Gotovina

29.05.2009 u 11:16

Bionic
Reading

Prema tajnom izvješću Ministarstva pravosuđa, dio topničkih dnevnika otuđio je Ante Gotovina dok je bio glavni inspektor HV-a tijekom 2000. i 2001. godine

Gotovini su, prema tom izvješću, pomogli Marin Ivanović, bivši djelatnik SIS-a, danas član njegove obrane, te bivši djelatnici MORH-a, Jurica Šare i Marijan Kretić, piše Jutarnji list.

Najzanimljiviji su detalji optužbe protiv Ante Gotovine, koje je hrvatska Vlada dosad skrivala, a koji se odnose na prisvajanje i otuđivanje niza dokumenata iz arhive MORH-a. U zbirnom izvješću na više od 500 stranica tvrdi se da je veći dio tražene dokumentacije HV-a i HVO-a otuđen odmah nakon Oluje te 2000. i 2001, kada se pročulo da će haško odvjetništvo podići optužnicu protiv Gotovine.

Više svjedoka priznalo je da su svoje rokovnike, pa čak i terenske mape, predali Marinu Ivanoviću, odvjetniku Ante Gotovine, dok je dio dokumentacije, također prema iskazima svjedoka, uzeo sam Gotovina kao glavni inspektor HV-a. U tome su mu pomagali i suradnici iz Oluje, poput Marka Rajčića, bivši načelnika topništva Zbornog područja Split, koji je nedavno svjedočio u Haagu.

Istražiteljima Vojne policije MORH-a jedan od zapovjednika topništva HVO-a priznao je da je velik dio topničkih bilješki odnio kući nakon što je operacija Oluja okončana, a potom ih je spalio u prosincu 2000. 'kako ih Haški sud ne bi zloupotrijebio'. Još nekoliko osoba je priznalo spaljivanje dokumentacije.

Gotovinin odvjetnik Marin Ivanović u svom je svjedočenju izjavio da prikupljenu dokumentaciju više ne posjeduje, već ju je predao Mišetiću, glavnom odvjetniku Ante Gotovine.

Izvješće je sastavljeno nakon višemjesečne istrage Ureda za suradnju s Haškim sudom, MUP-a i MORH-a, a prekjučer je sažetak predstavljen glavnom haškom tužitelju. Serge Brammertz, međutim, nije bio oduševljen. 'I dalje nema topničkih dnevnika', ponavljao je Brammertz članovima Vlade.

Upravo o topničkim dnevnicima, tj. o Brammertzovoj ocijeni suradnje Hrvatske i haškog tužiteljstva, ovisi nastavak pregovora s EU-om u jednom od najvažnijih poglavlja, pravosuđu.

Zbirno izvješće o aktivnostima hrvatske Vlade u potrazi za topničkim dnevnicima ovih je dana poslano i žalbenom vijeću Haaškog suda, a s njime je upoznat i diplomatski zbor u Zagrebu na prekjučerašnjem brifingu kod ministra Ivana Šimonovića.