KRŠENJE ZAKONA

Dinamovi igrači palili baklje na Poljudu. Što o tome kaže splitska policija?

15.05.2023 u 15:20

Bionic
Reading

Dva tjedna nakon nogometnog derbija Hajduka i Dinama na Poljudu, kada su nogometaši zagrebačkog kluba neriješenim rezultatom osigurali titulu prvaka države i proslavili to paljenjem baklji na tartan stazi stadiona Poljud, splitska policija još uvijek 'provodi kriminalističko istraživanje' o ovom obliku kršenja zakona

Nakon spomenute utakmice Dinamov autobus provozao se splitskim stadionom i zaustavio ispred tribine na kojoj je bilo nešto više od tisuću navijača, a potom je tijekom proslave titule najmanje jedan igrač zapalio baklju. U tom trenutku na stadionu su se i dalje nalazili deseci policajaca, no nijedan nije reagirao.

Fotografije i videosnimke tada su preplavile medije i društvene mreže.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Dalmacija danas

Splitskoj policiji trebalo je punih trinaest dana da odgovori na pitanja tportala, a u ponedjeljak su poručili da zapravo još uvijek rade.

'Zakonom o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima u članku 4. normirana su protupravna ponašanja. U odnosu na javno okupljanje od 30. travnja 2023. godine, privedeno je ukupno 26 osoba, od kojih osam zbog alkoholiziranosti, a ostale uglavnom zbog prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, Zakona o suzbijanju zlouporabe droga i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Policija u odnosu na paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava za vrijeme i nakon javnog okupljanja provodi kriminalistička istraživanja', stoji u odgovoru Policijske uprave splitsko-dalmatinske tportalu.

  • +26
32. kolo SuperSport HNL-a: Hajduk - Dinamo, 30.4.2023. Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Korištenje pirotehnike na stadionima zakonom je zabranjeno i uglavnom se sankcionira novčano, uz zabranu posjećivanja sportskih natjecanja na određeni period.

Kurioziteta radi, ista splitska policija promptno je reagirala u sličnom slučaju 2013. godine: tada je nakon osvojenog Kupa u Zagrebu na Poljudu organiziran doček za igrače Hajduka, a tom prilikom tadašnji predsjednik kluba Marin Brbić snimljen je s bakljom u ruci. Premda utakmica uopće nije igrana u Splitu, nego se radilo o dočeku, policija je protiv Brbića i tadašnjih članova Nadzornog odbora ekspresno podigla optužni prijedlog.