5g mreža

Deutsche Telekom tuži njemačkog regulatora zbog promjene uvjeta za aukciju frekvencija

02.01.2019 u 15:40

Bionic
Reading

Deutsche Telekom (DT) podigao je tužbu protiv njemačkog regulatora zbog promijenjenih preduvjeta za sudjelovanje na aukciji radijskih frekvencija za mobilne mreže nove generacije (5G), piše njemački Die Welt

Državna agencija za mobilne mreže za preduvjet je propisala da sudionici aukcije moraju investirati u širenje mobilne mreže u zemlji i potencijalno dopustiti novim igračima korištenje svoje infrastrukture.

Najavivši aukciju u prvim mjesecima 2019. godine, regulator je postavio 25. siječnja za krajnji rok za podnošenje zahtjeva za sudjelovanje, no promijenili su preduvjete za sudionike, što je izazvalo protivljenje najvećih operatera mreža u Njemačkoj.

Prema izmijenjenim pravilima, dozvolu za 5G mrežu može tražiti i novi tržišni sudionik bez vlastite razvijene mreže, poput United Interneta.

U tužbi DT ističe da novi preduvjeti dovode u pitanje njegova ulaganja i obeshrabruju daljnji razvoj mrežne infrastrukture, ponajprije u ruralnim područjima, piše njemački list, pozivajući se na izjave DT-ova glasnogovornika.

Kompanija je podnijela tužbu pred upravnim sudom u Koelnu, piše Die Welt.

To znači da su sva tri vodeća operatera mreža u Njemačkoj, uključujući i Vodafone i njemačku podružnicu Telefonice, odlučila pred sudom osporiti zakonitost izmijenjenih pravila o sudjelovanju u aukciji, primjećuje Reuters..

Iz DT-a nisu odmah bili dostupni za komentar informacije o tužbi.

Njemačka je država vlasnik 31,9 posto udjela u DT-u.