Zagrebački velesajam

Deset gradonačelnika na devetoj konferenciji Smart cities najavljuje nove projekte u svojim gradovima

15.03.2023 u 17:29

Bionic
Reading

Čelni ljudi hrvatskih gradova okupit će se 28. ožujka na Zagrebačkom velesajmu kako bi na devetoj Liderovoj konferenciji ‘Smart cities‘ podijelili svoje planove, ali i iskustva u digitalnoj i zelenoj tranziciji te kako kvalitetno upravljanje temeljem održivih strategija, transparentnost, zbrinjavanje otpada i pametna mobilnost utječu na podizanje kvalitete života te zapravo čine život u hrvatskim gradovima sigurnijim i boljim

Konferencija će okupiti predstavnike gradova, poduzetnike koji nude pametna rješenja, akademsku zajednicu i javni sektor kako bi zajednički pronašli odgovore na goruća pitanja i detektirali kvalitetne primjere implementacije pametnih rješenja u praksi. Kako iskoristiti više od milijardu i pol eura namijenjenih za ulaganja u razvoj pametnih i održivih gradova i otoka, te kako ostvariti druge prilike iz Integrirani teritorijalni programa Vlade objasnit će ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.

Kako pomoću inovacija doći do održivosti te koje će sve projekte provesti u svojim gradovima opisat će na panelu gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, gradonačelnik Karlovca Damir Mandić, gradonačelnik Splita Ivica Puljak te gradonačelnik Zaprešića Željko Turk. Također, polaznici će imati prilike i čuti iskustva iz susjedstva pa će tako o pametnim rješenjima u praksi govoriti i dogradonačelnik grada Ljubljane Boštjan Koritnik.

Nadalje, postavlja se pitanje kako koncept pametnoga grada egzistira i napreduje u Hrvatskoj? Gradovi i gradska infrastruktura iznimno su kompleksni sustavi koji svakodnevno i učinkovito moraju odgovarati na mnoge potrebe onih zbog kojih su nastali i koji ih čine živima, a to su građani. U nizu kratkih prezentacija predstavit ćemo tvrtke koje svojim rješenjima pridonose uspješnoj integraciji inovacija te uz postojeće strategije uvođenja pametnih rješenja vode do održivosti i podizanja kvalitete života u gradovima. Na panelu o pametnim rješenjima govorit će Suzana Laušin-Katanec iz HBOR-a, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, Branimir Šteko iz Končara, gradonačelnica Supetra Ivana Marković te Hrvoje Sagrak i Filip Tončić iz InfoDoma.

Iskustva iz susjedne Slovenije ispričat će dogradonačelnik Ljubljane Boštjan Koritnik, a kako teče digitalna transformacija gradova ispričat će gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan-Pentek, gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, gradonačelnik Labina Valter Glavičić, gradonačelnik Makarske Zoran Paunović te Ivan Bilać iz tvrtke ECCOS.

Dan nakon konferencije, 29.ožujka održat će se i online radionca pod temom ‘Kako iskoristiti novi val namjenskih sredstava‘ u kojem će predavačice Valentina Galijan Lugomer i Mia Burić proći kroz Integrirani teritorijalni program 2021.-2027. i Strategiju digitalne Hrvatske.

Broj mjesta na konferenciji je ograničen pa osigurajte svoje mjesto na vrijeme kroz prijavu.