PRITISAK NA VLADU

Deseci tisuća učitelja izašli na ulice Lisabona: 'Za banke milijuni, za nas samo novčići'

28.01.2023 u 23:07

Bionic
Reading

Deseci tisuća nastavnika javnih škola i drugog osoblja izašli su u subotu na ulice Lisabona tražeći veće plaće i bolje radne uvjete, čime su napravili dodatni pritisak na portugalsku vladu koja se bori s krizom.

Uzvikujući slogane poput "za banke postoje milijuni, za nas samo novčići", oko 80.000 prosvjednika ispunilo je portugalsku prijestolnicu, rekla je policija.

Godinu dana nakon što je socijalistički premijer Antonio Costa osvojio većinu u parlamentu, suočava se s padom popularnosti i uličnim prosvjedima ne samo učitelja nego i liječnika.

Sindikat svih prosvjetnih djelatnika (STOP) zahtijeva od vlade da poveća plaće učiteljima i drugim zaposlenima u školama za najmanje 120 eura mjesečno i ubrza napredovanje u karijeri.

Vlada nije napravila protuprijedlog posebno za nastavnike, ali je rekla da će povećati mjesečne plaće svih državnih službenika, koji zarađuju do oko 2600 eura, za 52 eura.

Učitelji se žale da su oni, zbog zamrzavanja karijera u prošlosti, najslabije plaćeni viši državni službenici, što znači da se njihova financijska situacija pogoršala nakon nedavnog skoka inflacije na 30-godišnji maksimum.

Učitelji na najnižoj platnoj ljestvici plaćeni su oko 1100 eura mjesečno, a čak i oni u vrhu obično zarađuju manje od 2000 eura mjesečno.

"Trebaju nam bolji uvjeti u pogledu plaća, nedopustivo je da nemamo napredak u karijeri", rekla je Isabel Pessoa (47), profesorica biologije.

Učitelji i ostalo obrazovno osoblje diljem zemlje pokreće štrajkove od početka prosinca. Mnoge škole su zatvorene i učenici ne mogli pohađati nastavu. Štrajkovi su organizirani od područja do područja s uzastopnim danima akcije.

Vlada je kritizirala STOP zbog načina na koji je organizirao štrajkove jer, kako kaže, nema unaprijed utvrđen raspored, a nastavnici i osoblje odbijaju raditi samo određene sate određenog dana, ali i dalje mogu zatvoriti škole.