NAJVAŽNIJE JE (NE)UDARITI PRVI

Demokrati predlažu zakon koji bi Trumpu maknuo prst s nuklearnog obarača

25.01.2017 u 14:52

Bionic
Reading

Demokratski senator Edward Markey i njegov stranački kolega kongresmen Ted Lieu podnijeli su Kongresu prijedlog o usvajanju Zakona o zabrani izvođenja prvog nuklearnog udara bez kongresnog objavljivanja rata

'Ovaj zakon zabranit će predsjedniku pokušaj nuklearnog udara bez da Kongres objavi rat', kazao je Markey, a prenosi dnevnik Boston Globe.

Markey, kao jedan od autora zakona, naglašava kako je problematika 'najvažnije je udariti prvi' postala itekako aktualna otkad je prošlog tjedna u Bijelu kuću stigao novoizabrani američki predsjednik Donald Trump.

'Za vrijeme krize s drugom nuklearnom zemljom takva politika itekako povećava rizik nenamjerne nuklearne eskalacije. Ni predsjedniku Trumpu, niti bilo kojem drugom predsjedniku ne smije biti dozvoljeno da iskoristi nuklearno oružje, osim kao odgovor na nuklearni udar', mišljenja je Markey koji podsjeća kako je Trump predložio razmatranje pitanja mogućeg početka nuklearnog napada protiv terorista

'Kongres treba reagirati kako bi se sačuvala stabilnost i to time što bi se ograničila mogućnost situacije pri kojoj bi SAD bila prva država koja koristi nuklearno oružje', mišljenja je Markeyev stranački kolega kongresmen Ted Lieu.