invazivna vrsta

Delti Neretve prijeti školjkaš iz Crnog mora, na popisu je 100 najgorih na svijetu

09.01.2024 u 20:25

Bionic
Reading

Delti Neretve prijeti nova invazivna vrsta. Štitasta dagnja ili raznolika trokutnjača uočena je na obali rijeke. Riječ je o školjkašu podrijetlom iz Crnog mora za kojeg se smatra da može ozbiljno naštetiti ekosustavu

Na popisu je 100 najgorih svjetskih invazivnih vrsta. Pretpostavlja se da je do Neretve njezinu ličinku mogla donijeti ptica. Brzo se razmnožava i raste do 5 centimetara. Može napraviti veliku materijalnu štetu čovjeku i ribama.

'Pričvršćuje se za čvrste podloge, za cijevi, začepljuje cijevi. Osim toga, ako gledamo ekološki, ona zapravo izaziva poprilično veliki poremećaj u ekosustavu jer mijenja staništa. Zauzima prostore nekih drugih vrsta, prerasta ih', kazala je za HRT Ana Bratoš Cetinić, biologinja s Odjela za primjenjenu biologiju Sveučilišta u Dubrovniku.

Raznolika trokutnjača hrani se filtriranjem planktona i organskih čestica. Širi aerol preko balasnih voda koje ispuštaju brodovi. Dosada je uočena na području kontinentalne Hrvatske i Vranskog jezera, no nije se uspjela zadržati. Hoće li to uspjeti u Neretvi, pitanje je uvjeta staništa.

'Dotok je slane vode iz mora, što je nažalost nezgodno za poljoprivredu, za poljoprivredno zemljište, ali ovoj vrsti bi moglo regulirati brzinu njezinog širenja. I populacija autohtonih ptica, ukoliko su neometane i dovoljno velike, mogle bi poslužit kao neka vrsta prirodne obrane od prekomjernog širenja ovog školjkaša', rekao je Petar Crnčan, malakolog, Prirodoslovni muzej Zagreb.

Uočeni primjerak star je od dvije do dvije i pol godine i trenutačno je jedini živući u jadranskom slivu. Crnčan ističe kako predstoji otkriti na kolikom je ukupnom području ona rasprostranjena te kakav će dalje biti trend njenog širenja.

Raste popis invazivnih vrsta na neretvanskom području. Morskim staništem se godinama kreće plavi rak, a riječne rukavce okupirao je raznolisni krocanj i sve to zabrinjava domaće stanovništvo.

Stručnjaci savjetuju ribolovcima da ukoliko uoče pričvršćene jedinke na svojoj opremi, pripaze da ne bi školjke prenijeli u drugo stanište jer bi se na taj način mogao stvoriti vrlo negativan utjecaj na lokalnu faunu.