ISTRAŽNI ZATVOR

Daruvarac bi već za mjesec dana mogao opet na slobodu

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 11.01.2019 11:19
  • Objavljeno 11.01.2019 u 11:08
Darko Kovačević Daruvarac

Darko Kovačević Daruvarac

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin

Darko Kovačević Daruvarac nepravomoćno je osuđen na pet godina zatvora zbog brutalnog premlaćivanja 18-godišnjakinje djevojke u slučaju koji je sablaznio cijelu zemlju

Kazna od pet godina minimalna je na koju se primjenjuje odredba prema kojoj se osuđenik vraća u istražni zatvor.

Tako se Daruvarac nakon gotovo mjesec dana na slobodi ponovno našao u pritvoru. No tamo će, prema svemu sudeći, ostati tek mjesec dana, pojasnio nam je jedan odvjetnik, dobar poznavatelj Zakona o kaznenom postupku, koji nije želio da ga imenujemo.

Kada je kazna od pet godina izrečena, pritvor se produljuje do pravomoćnosti presude, odnosno pravomoćnosti rješenja o izvršenju kazne, a najdulje do određenog dana.

O tom određenom danu govori odredba ZKP-a koja kaže da se nakon donošenja nepravomoćne presude istražni zatvor može produljiti po općim uvjetima koji za ovo djelo traju šest mjeseci.

Kako je Kovačević u pritvoru proveo već šest mjeseci, tako u njemu bez pravomoćnosti može biti, prema zakonu, samo još šestinu od toga, dakle mjesec dana.

Stvari bi mogla promijeniti samo ekspresna odluka o pravomoćnosti, u što je teško povjerovati kada znamo kako djeluje naše pravosuđe.

Podsjetimo, upravo zbog sporosti cijelog postupka javnost je ustala na noge kada je Daruvarac izašao na slobodu jer unutar šest mjeseci, koliko je bio u pritvoru, nije bila donesena presuda. Bit će zanimljivo pratiti koliko će sada našem sustavu biti potrebno da slučaj privede kraju pravomoćnom presudom nakon očekivani žalbi na prvostupanjsku odluku.

  • +11
  • +8

Darko Kovačević Daruvarac nakon izricanja presude

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!